Predavanje Gorana Šarića na temu „Alojzije Stepinac – svetac ili zločinac?“ na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada

01/04/2021

Predavanje katoličkog teologa i istoričara Gorana Šarića na temu „Alojzije Stepinac – svetac ili zločinac?“ (1. 4. 2021) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Alojzije Stepinac bio je zagrebački nadbiskup i kardinal, odlikovan od strane Ante Pavelića najvišim državnim priznanjima. Po završetku Drugog svetskog rata jugoslovenski sud ga je proglasio ratnim zločincem zbog saradnje s ustašama, te je nakon suđenja ostatak života proveo najpre u zatvoru, a potom u kućnom pritvoru gde je i preminuo, naglasio je Šarić.

Zalažući se za opstanak NDH, Stepinac se posle rata opirao novoj komunističkoj vlasti. Optužen je za ratne zločine i saradnju s neprijateljem s kojim je održavao izuzetno srdačne odnose, ponajviše s nemačkim i italijanskim okupacionim vlastima. Žustro je podržavao ustaški pokret, te je proglašen ustaškim vojnim vikarom. Još pre samog rata tvrdio je da je hrvatsko stanovništvo u Zagrebu žrtva velikosrpske hegemonije. Bio je srbofob, mrzeo je islam, protestantizam i Jevreje, ustvrdio je na predavanju Šarić.

Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 16 godina, a nakon samo 5 godina mu je kazna preinačena na kućni pritvor u rodnom Krašiću na Žumberku.

-Zašto je Stepinac zločinac? On je svoje grehe opravdavao i nije osećao kajanje. Zato je zločinac – istakao je Šarić, pominjući i slučajnost da je tokom zemljotresa u Zagrebu prošle godine stradala upravo crkva u Palmotićevoj u kojoj su se redovno održavale mise Paveliću i Stepincu.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja