Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Obrisi Bajdenove spoljne politike“ na Jutjub kanalu KCNS

01/03/2021

Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Obrisi Bajdenove spoljne politike“ možete pogledati  (1. 3. 2021) na našem Jutjub kanalu.

Džozef Robinet Bajden, četrdeset i šesti predsednik američkih država, rođen je 20. novembra 1942. godine u Skrentonu u Pensilvaniji, u radničkoj porodici srednje klase, koja je znala da sklizne u tzv. srednje donju klasu. Studirao je na Univerzitetu u Delaveru, a na Univerzitetu Sirakuza završio je prava. Politikom je počeo da se bavi relativno rano, u svojim dvadesetim, kada postaje član Demokratske stranke. Aprila 2019. objavio je svoju kandidaturu na američkim predsedničkim izborima 2020. godine, a 11. avgusta ove godine objavio da je američka senatorka Kamala Haris iz Kalifornije njegov kandidat za potpredsednika.

Tokom postavljanja ciljeva američke spoljne politike u Stejt departmentu, Bajden je izjavio da je potrebno ponovo uspostaviti američko liderstvo i da je diplomatija ponovo u središtu spoljne politike SAD.

Naime, aktuelni predsednik ima stav da Amerikanci treba da intervenišu u početku, pre nego što uopšte i dođe do nasilja, što se vidi u sukobima u Islamskoj Državi, ali i na manjim žarištima. Posmatrajući na moć ove zemlje kao na božju volju i dar, Bajden smatra da je njihova dužnost da pomognu onome kome je potrebno. Pomažući slabijima, ova svetska sila zalaže se i za sopstvenu bezbednost.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja