Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Kako je vladao Tramp?“ na Jutjub kanalu KCNS

14/09/2021

Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Kako je vladao Tramp?“ (14. 9. 2021) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Donald Džon Tramp je bio na funkciji 45. predsednika Sjedinjenih Američkih Država od 2017. do 2021. godine. Nekoliko puta pokušao je da bude nominovan za predsednika. Bio je član Demokratske i Reformističke stranke. Iako je bio u trci za nominaciju Reformističke stranke na primarnim izborima 2000. godine, povukao se pre početka glasanja. Razmatrao je da uđe u trku za republikansku nominaciju na izborima 2012. godine, ali je od toga odustao. Svoju kandidaturu za predsednika na izborima 2016. najavio je u junu 2015. kao kandidat Republikanske stranke, čiji je član od 2012. godine. Nakon ubedljive pobede na unutarstranačkim izborima, Tramp je odneo pobedu i na predsedničkim izborima održanim 8. novembra 2016. godine, pobedivši protivkandidatkinju iz Demokratske stranke, Hilari Klinton.

Tokom izborne kampanje, Tramp se služio desničarskom populističkom retorikom, zagovarao je redefinisanje odnosa s Kinom, kao i strože imigracione zakone. Tramp je kontroverzna ličnost u SAD. Njegova oštra retorika tokom izborne kampanje izazvala je mnogo kritika, kao i njegove izjave o doseljenicima, posebno onim latinoameričkog porekla.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja