Predavanje dr Miloša Savina na temu „Srpska Vojvodina između krunovine i županije” možete pogledati na Jutjub kanalu KCNS

29/06/2020

Predavanje dr Miloša Savina na temu „Srpska Vojvodina između krunovine i županije“ (29.06.2020.) može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Kao što je poznato, Srbi su živeli na prostoru današnje Vojvodine i pre Velike seobe 1690. godine. Ti prostori su bili napadani od strane Otomanskog carstva sa juga. Slovensko stanovništvo je bilo u dobroj meri ukorenjeno i pre samog dolaska Mađara.

Takođe, Srbi kao već formiran narod sa svojim identitetom su naseljavani iz srednjovekovnih srpskih zemalja koje su padale pod otomanski uticaj, pre svega na zahtev ugarskih kraljeva, kako bi se pojačale granice i odbrana od Osmanske imperije.

Sa druge strane, u to doba, Srem je bio deo krunovine Hrvatske, odnosno Slavonije. Ušao je u sastav Ugarske, a kasnije i u sastav Habzburškog carstva.

Banat ima dosta dugu istoriju razvijenog srpskog društva, pre svega zahvaljujući seobama koje su se dešavale i pre pada despotovine i posle toga. Od 1594. godine i ustanka Srba u Banatu, smatra se da je postojalo dva veka kontinuiranog razvoja jedne zajednice, pre svega srpske, na tom prostoru na kojem su živeli Mađari, ali i Vlasi (Rumuni). Etničke napetosti nisu postojale sve do 19. veka.

Zanimljivo je da su Srbe u Bačku u najvećem broju naselili Turci. Reč je o Srbima koji su do tada živeli na visokim planinama, gde nije postojala mogućnost bavljenja poljoprivredom. U krajevima gde ništa nije uspevalo, teško je bilo od „nevernika“ izvući porez, te su ti Srbi preseljeni u Bačku kako bi mogli da se bave zemljoradnjom i poljoprivredom.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja