Predavanje dr Miloša Savina na temu „Laza Kostić – politički saborac Svetozara Miletića” možete pogledati na Jutjub kanalu KCNS

28/07/2020

Predavanje dr Miloša Savina na temu „Laza Kostić – politički saborac Svetozara Miletića“  (28. 07. 2020.) može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Istoričar dr Miloš Savin predavanje je započeo kratkom biografijom Laze Kostića i u sklopu toga je pojasnio početak njegovog političkog zalaganja pri osnivanju stranke Ujedinjena omladina srpska. Naime, Laza Kostić je često pisao o klerikalnim krugovima toga vremena smatrajući da je srpska crkva imala značajnu ulogu u stvaranju srpskog identiteta, ali da se u jednom trenutku okrenula sebi i tako kočila modernizaciju društva. Kao jedan od nosilaca ideja Ujedinjene omladine srpske, zalagao se za podizanje nacionalne svesti i kulture, a u skladu s tim, on je denuncirao socijalističku ideju da sve treba da bude kolektivno. „On to kritikuje sa stanovišta etike i estetike smatrajući da upravo čovek svojim individualnim zalaganjem može da stvori neki novi kvalitet, neku novu lepotu“, objašnjava Savin.

Da je Laza Kostića bio važna intelektualna figura tog doba potvrđuje i to da je zajedno sa Milanom Ristićem bio delegat Srbije na mirovnoj konferenciji u Berlinu. Kao opasnog avanturistu videla ga je i mađarska bezbednosna struktura. Kostić se u to vreme zalagao za autonomnu Vojvodinu u okviru Ugarske, a zastupao je i ideje liberalizma i republikanstva. Savin je istakao i to da su njegov nacionalni romantizam i njegovo političko delovanje bazirani na ličnoj i političkoj čestitosti. Kostić je nastavio da živi sa svojim ubeđenjima i idealima, postavši svestan da je mađarizacija naroda bila potrebna jer je to bio jedan od ključnih načina da se narod obrazuje, što je video kao slabost i krizu liberalizma.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja