Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Francuski doprinos evropeizaciji javne uprave u Srbiji“ na kanalu KCNS

25/09/2020

Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Francuski doprinos evropeizaciji javne uprave u Srbiji“ (25.09.2020) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Politikolog dr Jelena Todorović Lazić predavanje je započela pričom o potpisanom Administrativnom ugovoru (2019) između Srbije i Francuske čime je saradnja ove dve države formalizovana. Francuska u aprilu šalje stručnjaka Klodin Žustafre u Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da pruži podršku u sprovođenju reforme javne uprave u Srbiji. Takođe, još jedna od uloga Klodin Žustafre i francuske države jeste u unapređenju upravljanja ljudskim resursima i uspostavljanju nadležnosti Nacionalne akademije za javnu upravu za koju Todorović Lazić kaže: „Dakle, naša Nacionalna akademija za javnu upravu je nastala po uzoru na Francusku nacionalnu školu za administraciju i to je ono gde je zapravo apsolutno nemerljiv i direktan doprinos francuske države.“

U nastavku, bilo je reči o Sporazumu o strateškom upravljanju u okviru koga se 12 srpskih državnih službenika šalje u Generalni sekretarijat za evropske poslove Republike Francuske kako bi se pojačao kapacitet javne uprave u Srbiji za proces pristupanja Evropskoj Uniji. Potom je Todorović Lazić govorila o Francuskoj kao partneru za tvining i detaljnije pojasnila u kakvim se sve projektima tvining saradnja sa Francuskom ostvaruje. Nakon toga, detaljnije je pojašnjena uloga Nacionalne akademije za javnu upravu kao i njeni projekti. Pričom o obimu multilateralne saradnje i utvrđivanjem francuske podrške na polju reforme javne uprave, predavanje je privedeno kraju.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja