Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Borba protiv korupcije i pluralizam medija u EU – drugi i treći stub vladavine prava“ na Jutjub kanalu KCNS

16/12/2020

Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Borba protiv korupcije i pluralizam medija u EU – drugi i treći stub vladavine prava“ možete pogledati (16. 12. 2020) na zvaničnom kanalu Kulturnog centra Novog sada.

Potreba za antikorupcijskim strategijama i medijskim pluralizmom odavno je vidljiva u Evropskoj uniji, tako da su u prvom Izveštaju o stanju vladavine prava borba protiv korupcije i pluralizam medija predstavljeni su kao drugi i treći stub vladavine prava.

Borba protiv korupcije od suštinskog je značaja za održavanje vladavine prava jer se smatra jednim od pokretača organizovanog kriminala.

Problemi koji se javljaju su nedostatak jedinstvene i objedinjene statistike u svim državama članica, razlike među država članica u definicijama krivičnih dela, dostupnosti podataka i metodologiji njihovog evidentiranja, diskutabilna nepristrasnost i objektivnost pojedinih institucija, nedostatak specijalizovanih istražitelja u okviru antikorupcijskih službi, neefikasnost pravosudnog sistema i sl.

Pluralizam medija i sloboda medija povlači i slobodu govora i pristup informacijama, i ključni su pokretači vladavine prava, demokratske odgovornosti i borbe protiv korupcije. U skladu sa tim, neophodna je transparentnost vlasništva nad medijima, distribucija državnog oglašavanja koja je u vreme ekonomske krize presudna za manje medije, kontrolisani politički pritisak na medije i naravno – zaštita novinara od pretnji i napada.

Nezavisni i pluralistički mediji igraju važnu ulogu u nadzoru javnih poslova, otkrivanju mogućih kršenja korupcije i integriteta, što dovodi do direktne povezanosti ova dva stuba.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja