Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Balkan viđen očima dnevnika Le Monde (2013–2015)“ na Jutjub kanalu KCNS

26/05/2022

Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Balkan viđen očima dnevnika Le Monde (2013–2015)“ (26. 5. 2022) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Prvo predavanje u okviru trodelne tribine o pomenima Balkana u francuskom časopisu Le Monde (od jula 2013. godine do danas), obuhvata tri godine i petnaest tekstova, koji su izdvojeni nakon obavljenje pretrage po ključnim rečima Balkan, Zapadni Balkan, Srbija, (Severna) Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Metohija, proširenje EU. Dr Jelena Todorović Lazić navodi da je ispitivanje vršeno upravo na ovom časopisu jer je u pitanju list sa dugom tradicijom, a da je Francuska kao jedan od osnivača Unije ujedno i jedna od njenih najmoćnijih i nauticajnijih država, ali i glavni kočničar daljeg proširenja EU u posmatranom periodu. Većina tekstova koji su se izdvojili nakon selekcije povezani su sa Evropskom unijom, odnosno, njenim proširenjem na Zapadni Balkan i temom migrantske krize. Dr Todorović Lazić najpre pojašnjava termin Zapadni Balkan, koji je geopolitička, a ne geografska odrednica, a odnosi se na „spoljnopolitički pristup EU prema državama i teritorijama nastalim na prostorima bivše Jugoslavije zajedno sa Albanijom“.

Nakon ulaska Hrvatske u EU 1. jula 2013. godine u dnevniku Le Monde objavljena su tri teksta, a prvi sadrži „poruku regionu Zapadnog Balkana da su vrata EU otvorena za narode i države ovog prostora koje su posvećene pomirenju“. Dr Todorović Lazić analizira svaki od 15 izdvojenih tekstova, komentarišući ton kojim su pisani, odnos prema balkanskim državama, prognoze i očekivanja. Primera radi, u trećem tekstu iz 2013. izdvojena je predikcija o 2020. kao godini u kojoj bi Srbija postala 29. zemlja članica EU. Interesantan je i članak iz 2014. o evrointegracijama regiona, u kom se autor „vidovito zapitao da li će balkanske države usled sukoba u Ukrajini i migracionih tokova biti žrtvovane u kontekstu evrointegracija“.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja