Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Stefan Nemanja i Sveti Sava: utemeljitelji srpskog identiteta“ na Jutjub kanalu KCNS

27/01/2021

Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Stefan Nemanja i Sveti Sava: utemeljitelji srpskog identiteta“ možete pogledati (27. 1. 2021) na našem Jutjub kanalu.

Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjić i veliki župan Raške, otac Rastka Nemanjića, poznatijeg kao Sveti Sava, smatra se jednim od najznačajnijih srpskih vladara. Period njegove vladavine predstavlja ključan trenutak u kulturi i istoriji Srba, a on je, pored svog najmlađeg sina, jedan od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve. Nakon burne vladavine, zamonašio se i povukao u manastir Hilandar gde je i preminuo. Njegove mošti su 1208. prenete u manastir Studenicu, čija je izgradnja i započeta za vreme njegove vladavine. Nad njegovim moštima je Sveti Sava pomirio zavađenu braću što se smatra jednim od krucijalnih trenutaka u periodu stolovanja ove dinastije.

Sveti Sava, rođen kao Rastko Nemanjić, bio je najmlađi sin Stefana Nemanje i njegove žene Ane. Kao mlad je pobegao na Svetu Goru i zamonašio se. Tokom svog života aktivno je delovao na području tadašnje Srbije, išao u diplomatske pohode, obrazovao ljude i širio hrišćansku veru, zaslužan je za podizanje brojnih zadužbina, i ostavio u amanet više pisanih dela. Obrazovao je buduće sledbenike pravoslavne crkve što je uticalo na razvoj školstva u srednjevekovnoj Srbiji. Preminuo je na putu iz Jerusalema, prolazeći kroz Bugarsku, 14. januara 1236. godine, po julijanskom kalendaru.

Do danas je kult Savine ličnosti ostao jak, što nije umanjilo ni spaljivanje njegovih posmrtnih ostataka od strane Sinan-paše na Vračaru, gde danas stoji Hram Svetog Save, najveća pravoslavna bogomolja kod Srba.

Srpska pravoslavna crkva slavi dan Svetog Save 27. januara po gregorijanskom (14. januar po julijanskom) kalendaru, a srpske škole taj dan obeležavaju kao školsku slavu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja