Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Srednjovekovna Hrvatska. 1. deo: samostalna država do 1102“ na Jutjub kanalu KCNS

21/04/2022

Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Srednjovekovna Hrvatska. 1. deo: samostalna država do 1102“ (21. 4. 2022) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Srednjovekovna Hrvatska i ljudi koji su obeležili njen razvoj u fokusu su najavljenog mini-serijala dr Borisa Stojkovskog. Postojanje ovakve države u vremenu pre 1102. godine često se negira, u najvećoj meri zbog oskudnih izvora i istoriografskih rasprava o genezi izvornog materijala. Dr Stojkovski ističe da je za ovu temu naročito opasna pseudoistorija koja dešavanja na ovom prostoru do 1102. svodi na legende. „Prvim hrvatskim knezom“ smatra se Borna, „knez Guduščana, Timoščana, Dalmacije i Liburnije“, koji je ratovao protiv Ljudevita Posavskog, vladara Donje Panonije. Za najznačajni spomenik hrvatske kulture ranog srednjeg veka slovi Višeslavova krstionica koju je Italija 1941. prepustila NDH – međutim, dr Stojkovski navodi kako knez Višeslav u Hrvatskoj u srednjem veku nije postojao, a da je jedini knez tog imena bio srpski.

Značajni pomeni o Hrvatima i teritoriji koju su naseljavali u srednjem veku mogu se pronaći u „Spisu o narodima“ (De administrando imperio) cara Konstantina VII Porfirogenita. U dokumentu čija je svrha bila podučavanje carevog sina i prestolonaslednika Romana istorijskim i političkim prilikama, kao hrvatski gradovi navode se Nin, Biograd, Knin itd, a u nekolicini poglavlja tematizovano je pokrštavanje Hrvata i drugih slovenskih plemena. Dr Stojkovski govori o prvim poznatim vladarima sa ovih prostora, kao što su Vladislav, Mislav, Trpimir, Domagoj, Branimir i drugi, i njihovim naporima da izvojuju samostalnost, poznatim detaljima iz života, ali i legendama koje su poznate do danas, poput one o nastanku hrvatskog grba.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja