Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Marička bitka. Pogled 650 godina kasnije“na Jutjub kanalu KCNS

23/03/2021

Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Marička bitka. Pogled 650 godina kasnije“ ( 23. 3. 2021 ) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

U okviru obeležavanja velikih godišnjica koje se proslavljaju 2021. godine, prof. dr Boris Stojkovski govorio je o Maričkoj bici, znamenitom srpsko-turskom sukobu iz 1371. godine. Kao što je dobro poznato, u Maričkoj bici Turcima su se suprotstavila dva najuglednija srpska velikaša toga doba ‒ braća Vukašin i Uglješa Mrnjavčević. Uspon porodice Mrnjavčević je usledio u vreme srpskog kralja (1331‒1346) i cara Stefana Dušana (1346‒1355). Prvi izvori koji navode njihovo prezime Mrnjavčević su Ruvarčev rodoslov i Kraljevstvo Slovena odnosno Il Regno degli Slavi Mavra Orbina.

Najmoćniji srpski feudalac u doba poslednjeg Nemanjića postao je Vukašin Mrnjavčević koji se krunisao kao kralj 1365. godine, kada je postao i carev savladar s mogućim namerama da zasnuje novu dinastiju nakon careve smrti. Vukašinov brat bio je takođe vrlo moćan srpski feudalac despot Jovan Uglješa, gospodar Sera. Oba brata su upravljala velikim delom Makedonije.

Prodor Turaka u južne krajeve srpskog carstva doveo je do sukoba srpske i turske vojske na Černomenu, blizu Marice, 26. septembra 1371. godine. Noćni prepad osmanske vojske je označio kraj vladavine braće Mrnjavčević. I Vukašin i Uglješa su poginuli, a srpska vojska je doživela pravu katastrofu.

Posledice Maričke bitke su bile brojne. Vizantija je postala vazalna država Osmanskog carstva, što to je bez sumnje najveća i najteža posledica bitke, uz činjenicu da je i Marko Mrnjavčević (Kraljević), Vukašinov sin, postao turski vazal.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja