Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Ogist Goven: Zaboravljeni počasni građanin Beograda, francuski diplomata i novinar“ na Jutjub kanalu KCNS

29/09/2021

Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Ogist Goven: Zaboravljeni počasni građanin Beograda, francuski diplomata i novinar“ (29. 9. 2021) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Lik i delo čoveka koji je precizno analizirao međunarodne odnose u predvečerje i tokom Velikog rata i zbog toga uživao veliki ugled među evropskim intelektualcima, danas su, nažalost, poznati samo istoričarima. Kroz prizmu Govenovih delovanja dr Aleksandra Kolaković ukazuje na značajnu epizodu francusko-srpske istorije i saradnje.

Veruje se da je ovaj značajni polihistor upoznao srpske intelektualce u vreme kada je bio francuski diplomata u Dunavskoj komisiji. Bogdan Gavrilović je istakao da je reč o jednom od retkih publicista „u čijim su člancima i spisima sjaj stila i intuitivna moć jednog darovitog političara bili u potpunoj harmoniji sa objektivnošću i s dubokim znanjem jednog naučnika“. Zahvaljujući Ogistu Govenu srpski intelektualci su imali mogućnost da plasiraju narative o Srbiji i Srbima u doba Velikog rata i učestvuju u propagandnim glasilima.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja