Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Gračanica pokraj Sene: Svetska izložba u Parizu 1900. godine“ možete pogledati 08. juna na Jutjub kanalu KCNS

03/06/2020

Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Gračanica pokraj Sene: Svetska izložba u Parizu 1900. godine“ možete pogledati 08. juna u 18 časova na Jutjub kanalu KCNS.

Predavanje je prilog istoriji srpske kulturne diplomatije kroz prikaz učešća Srbije na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine. Pripreme za izložbu trajale su nekoliko godina, a na prostoru od 1,12 kilometara pojavilo se 76 hiljada izlagača, koje je u periodu od 15. aprila do 12. novembra posetilo više od 50 miliona ljudi. Paviljon Srbije, koji je savremenicima imao sličnosti sa Gračanicom u blizini mosta Alma slao je afirmativnu sliku Srbije. Exposition Universelle 1900 u Parizu bila je ne samo manifestacija moći velikih sila, dostignuća 19. veka i novog stila u umetnosti – Art Nouveau, već i mogućnost za promociju manje poznatih naroda i država, među kojima je bila i Srbija. Na osnovu analize Svetske izložbe i učešća Srbije sagledaće se diplomatska aktivnost tadašnje Srbije u potrazi za ekonomskom saradnjom i političkom zaštitom u periodu pred Veliki rat.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja