Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „2021 Année Napoléon: Napoleon Bonaparta i savremena Francuska“ na Jutjub kanalu KCNS

31/05/2021

Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „2021 Année Napoléon: Napoleon Bonaparta i savremena Francuska“ (31.05.2021)  možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

U Francuskoj je 5. maja obeležena 200. godišnjica smrti Napoleona Bonaparte – 2021 Année Napoléon. Iznova se preispituje uloga Napoleona, te je u kontekstu pogleda iz 2021. godine kritika upućena činjenicama da je Napoleon bio inspiracija autoritarnim režimima i vladarima, uvođenju ropstva na Karpskim ostrvima 1802. godine,  rasističkoj tendenciji i mizoginiji.  Kroz istorijsko izlaganje o ličnosti i tekovinama Napoleona Bonaparte, Kolaković je pažnju posvetila aktuelnim ocenama Napoleona od strane istoričara, političara i javnosti, odnosno mestu koje Bonaparta zauzima u identitetu Francuza. Makronov odnos prema Napoleonu u svetlu predstojećih izbora koji očekuju Francusku kada su važne teme rasizam, poštovanje prava i vrednosti republike, kao i stav protivkandidatkinje Marin le Pen bili su predmet završnog dela predavanja. Kolaković zaključuje izlaganje mišlju koja se pripisuje Napoleonu, te zaključuje da na svetu postoje samo dve sile, mač i duh. Kad se kaže duh, misli se na građanske i verske institucije, a na kraju mač uvek biva pobeđen od duha.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja