Predavanje „Aleksandar Karađorđević – srpski junak i(li) jugoslovenski kralj” 26. marta na našem Jutjub kanalu

24/03/2020

U okviru programa Sa kulturom kod kuće predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Aleksandar Karađorđević – srpski junak i(li) jugoslovenski kralj”, možete pogledati u četvrtak, 26. marta, na našem Jutjub kanalu.

Na predavanju će biti reči o, po nekima, najkontroverznijoj srpskoj ličnosti moderne istorije. Kralj je odrastao na Cetinju u senci prestolonaslednika Đorđa. Takav status je imao i kada je porodica posle majskog prevrata stigla u Beograd. No, sticaj okolnosti ga je doveo na mesto prvog čoveka Srbije.

Ipak vekovna srpska borba za ujedinjenje srpskog nacionalnog korpusa ga je vodila u pravcu stvaranja velike države u kojoj bi bili i drugi južnoslovenski narodi. Prvi svetski rat i globalna prekompozicija moći uvele su ga u jedan proces stvaranja velike države, koji se umnogome pokazao štetnim za Srbe.

Kolika je njegova uloga u tom činu, da li je mogao da ga izbegne ili na drugi način da realizuje, pričaćemo na predavanju. Isto tako govorićemo o osobinama kralja, njegovom srpskom duhovnom i istorijskom korenu, kao i njegovom odnosu prema srpskoj nacionalnoj ideji i svetosavko-pravoslavnom duhu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja