Portreti koji pričaju priču – Đorđe Beara

22/08/2014

U klubu “Tribina mladih”, novosadskog Kulturnog centra, svečano je otvorena izložba slika autora Đorđa Beare. Predstavljajući rad istaknutog slikara, izložbu je otvorio književni i likovni krtičar, doktor Draško Ređep.

“Grupni portret u našem slikarstvu pojavljuje se još u 19. veku, i tada predstavlja veliko materijalno bogastvo u socijalističkom realizmu. Đorđe Beara, u svojoj rapsodičnosti, prošao sve kategorije našeg slikarstva i trendova, ali sa vlastitog stanovištva. Grupni portreti koje možete da vidite, predstavljaju nešto mnogo više i pričaju mnogo dublju priču kada se u njih duže zagledate. Đorđe Beara ovde prikazuje mnogo više od samih zgužvanih lica koje su u kafani i poziraju umetniku. – rekao je Ređep.

Autor izložbe zahvalio se posetiocima, ali i dr Drašku Ređepu, koji im je predočio njegovu inspiraciju i svojim rečima upotpunio njegov rad.

Đorđe Beara rođen je u Stanišiću, kod Sombora. Ovaj istaknuti slikar, Likovnu akademiju završio je 1982. godine u Novom Sadu,  i do sada je imao više od 40 samostalnih izložbi i više od 100 kolektivnih, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Učestvovao je u nekoliko likovnih kolinija i dobitnik je više nagrada i priznanja.

Svi zainteresovani, izložbu eminentnog slikara mogu da pogledaju u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada, do 05. septembra.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja