Portret Rajka Petrov Noga – Poezija kao krov nad glavom

27/11/2013
U klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada predstavljene su knjige – „U dolu šušti ječam“ i „Monografija Rajko“ Rajka Petrov Noga u okviru ciklusa programa “Potreti”. 
 
Rajko Petrov Nogo (1945, Borija, Kalinovik) autor koji svojim pisanjem ukršta tradicionalno, zavičajno i moderno, prevođen je na više jezika, dok je 2009. godine, na srpskom i ruskom jeziku objavio knjigu „Tajni znaci“, koju je sastavio i sa grupom ruskih prevodilaca preveo Andrej Bazilevski. Nagrađivan je najznačajnim nagradama. Za najbolje napisano prozno delo na srpskom jeziku 2005. godine dobio je nagradu Svetozar Ćorović.
 
-Spasonosno je pisati poeziju jer tako imam krov nad glavom. Ja sam siroče, koje je biralo svoje roditelje. Tako sam ja za oca izabrao Petra Petrovića Njegoša, rekao je Rajko Petrov Nogo. 
Ovaj eminentni pisac, dugo nije boravio u Novom Sadu, ali kako kaže, vratio se na mesto zločina i to baš u novosadski Kulturni centar, kako bi svoja osećanja, napisana i pretočena u delo preneo svojim prijateljima, ali i svim Novosađanima. 
 
Jovan Delić ga opisuje kao nekog ko neprekidno iznenađuje, jer njegova dela iz godine u godinu, sa jedne strane su i dalje tradicionalna, dok, sa druge strane, prate modernu poeziju. Niko nije oživeo Andrića kao Rajko, kazao je akademik Jovan Delić.
– Vrlo uzdržan i obrazovan pesnik. Pesnik koji je vratio verovanje da lirika ipak može da bude način izražavanja teških i uticajnih emocija. 
 
Selimir Radulović je, govoreći o delima ovog pesnika, poistovetio poeziju u srpskom jeziku sa hlebom koji jedemo i sa suzom koju puštamo, smatrajući da dela koja je Rajko napisao imaju čime da nahrane ali i da vas pogode. 
„Monografija Rajko“ predstavlja sve ono što pisac oseća. Ta svoja osećanja, kao u predhodnim knjigama, prenosi sa velikim emocijama tradicionalnog i zavičajnog, kao i pričom o onima koji nisu među nama. Za ovog umetnika poezija ima svoj miris, koji se neprestano provlači iz zbirke u zbirku kao jedno od sećanja, koja su obeležila kako Rajkov život, tako i njegova dela.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja