Портрет Рајка Петров Нога – Поезија као кров над главом

27/11/2013
У клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада представљене су књиге – „У долу шушти јечам“ и „Монографија Рајко“ Рајка Петров Нога у оквиру циклуса програма “Потрети”. 
 
Рајко Петров Ного (1945, Борија, Калиновик) аутор који својим писањем укршта традиционално, завичајно и модерно, превођен је на више језика, док је 2009. године, на српском и руском језику објавио књигу „Тајни знаци“, коју је саставио и са групом руских преводилаца превео Андреј Базилевски. Награђиван је најзначајним наградама. За најбоље написано прозно дело на српском језику 2005. године добио је награду Светозар Ћоровић.
 
-Спасоносно је писати поезију јер тако имам кров над главом. Ја сам сироче, које је бирало своје родитеље. Тако сам ја за оца изабрао Петра Петровића Његоша, рекао је Рајко Петров Ного. 
Овај еминентни писац, дуго није боравио у Новом Саду, али како каже, вратио се на место злочина и то баш у новосадски Културни центар, како би своја осећања, написана и преточена у дело пренео својим пријатељима, али и свим Новосађанима. 
 
Јован Делић га описује као неког ко непрекидно изненађује, јер његова дела из године у годину, са једне стране су и даље традиционална, док, са друге стране, прате модерну поезију. Нико није оживео Андрића као Рајко, казао је академик Јован Делић.
– Врло уздржан и образован песник. Песник који је вратио веровање да лирика ипак може да буде начин изражавања тешких и утицајних емоција. 
 
Селимир Радуловић је, говорећи о делима овог песника, поистоветио поезију у српском језику са хлебом који једемо и са сузом коју пуштамо, сматрајући да дела која је Рајко написао имају чиме да нахране али и да вас погоде. 
„Монографија Рајко“ представља све оно што писац осећа. Та своја осећања, као у предходним књигама, преноси са великим емоцијама традиционалног и завичајног, као и причом о онима који нису међу нама. За овог уметника поезија има свој мирис, који се непрестано провлачи из збирке у збирку као једно од сећања, која су обележила како Рајков живот, тако и његова дела.
 
 
 
 
 
 
 
 
Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања