Поново психолошке теме пред препуном салом “Трибине младих”

05/04/2013

Предавање на тему „Траума и опоровак“, у четвртак је у Културном центур Новог Сада одржала Јелисавета Сања Роловић, психолог и психотерапует са Њујоршког медицинског факултета, док је у разговору учествовала др Јелена Шакотић – Курбалија. Непосредни повод за предавање била је књига „Траума и опоровак – структура трауматског доживљаја“ ауторке Џудит Луис Херман са Харварда, а која се у преводу на српски језик појавила у издању новосадске издавачке куће “Психополис”.

Роловићева је у уводном излагању објаснила присутнима како препознати трауму, шта је заједничко различитим врстама насиља (сексуалног, породичног, ратног…) и како жртва може помоћи сама себи у лечењу последица трауме.
Она је истакла да је траума шок који изазива озбиљне психолошке последице. али и да се као друштво тешко хватамо у коштац са овим проблемом.

-Најчешћи разлози да наш народ затражи помоћ терапеута су болест, могућност да изгубе посао, проблеми везани за школовање детета. И даље нам је лакше да себе прогласимо жртвом окружења, културе, земље у којој живимо. Физичко и сексуално злостављање је срамота и мука за све људе света, а наравно да постоји и код нас. Полако али врло полако и срамежљиво ће жена са нашег поднебља, коју муж злоставља, да затражи помоћ психотерапеута. Тек нам предстоји да се суочимо са несанкционисаном праксом и културом насиља у којој смо одрасли или из које смо отишли, а коју свесно или несвесно репродукујемо у својим животима – рекла је Роловићева.

Јелисавета Сања Роловић, је клинички психолог, брачни и породични психотерапеут са приватном праксом у Њујорку. Асистент на Катедри за психијатрију Медицинског факултета у Њујорку где супервизира и обучава докторанте психологије и психијатре из породичне психотерапије. Магистрирала је на Медицинском факултету у Београду, докторирала на University Adelphi у САД. Обучавана на Акермановом институту за породицу где је радила на пројектима о сексуалном злостављењу деце и депресији. Супервизор је за породичну психотерапију (акредитације Америчке академије за породичну психотерапију – AFTA- American Family Therapy Academy).

 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=K7l1bfvPoLU[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3J6qALceTBs[/youtube]

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања