Ponovo gužva na Zelenoj debati

21/10/2016

Zelena debata – Kultura (i) kapital održana je u petak 21. oktobra pred punom „Tribinom mladih“. Učesnici debate bili su prof. dr Kosta Josifidis,  prof. dr Žolt Lazar,  mr Zoran Subotički (Čudesni svet Dunđerskih), Ognjen Tomašević (Novo kulturno naselje). Autor i moderator bio je Danilo Koprivica.

Posle vesti da je Novi Sad izabran za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine u javnosti se govori o „plimi“ kulture i kapitala. Učesnici debate pokušali su da odgovore na pitanja: Kakav je odnos kulture i kapitala bio kroz istoriju, a kakav je danas i da li je kultura isključivo državna obaveza ili je odgovornost i na bogatim kompanijama i pojedincima? Brojni posetioci imali su priliku da čuju eminentne univerzitetske profesore, predstavljeni su pozitivni primeri iz prošlosti i sadašnjosti, a glumac bečejskog pozorišta, Filip Sadžakov, kazivao je testament Bogdana Dunđerskog.

img_9324

Redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu, dr Kosta Josifidis, govorio je o odnosu kulture i kapitala kroz istoriju.

-Gledajući kroz istoriju kultura je uvek zavisila od dobrotvora, ktitora, mecena. Kultura je nedovoljno jaka sama po sebi da se nametne i da ona bude ta kojoj svi mi robujemo. Ovako ona robuje svima nama – objasnio je dr Josifidis.

Profesor doktor Žolt Lazar istakao je da je pojam „kultura“ teško staviti u jedan određen okvir jer ona predstavlja način života, lični doživljaj, tehnološki razvoj i sve oblike ljudske svesti.

-U  ovom slučaju tema je institucionalizovana kultura, odnosno kultura u užem smislu. Ideja evropskih prestonica je zapravo ideja da se doprinosi kulturi u užem smislu – rekao je profesor doktor Lazar, dodavši da kultura više ne postoji bez zabave i medija.

Svoje viđenje kulturnog života izneo je mr Zoran Subotički, objasnivši da se kultura već nekoliko decenija nalazi u izuzetno teškom položaju.

– Kultura i kapital su u dinamičnom odnosu, a idilično vreme tog odnosa bila je renesansa – naglasio je mr Subotičiki

Jedan od učesnika projekta Novo kulturno naselje, Ognjen Tomašević, govorio je kako je nastala ideja da se u jednom stambenom naselju napravi „mala kulturna revolucija“, kao i kakvi su dalji ciljevi i planovi.

-U organizaciji projekta učestvuje desetak ljudi. U periodu od dve godine organizovali smo više kulturnih dešavanja i to nas je pozicioniralo među vodeće kulturne omladinske organizacije u Novom Sadu. Naš krajnji cilj jeste otvaranje kulturnog centra na Novom naselju – objasnio je Tomašević.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vtoGfro7pUE[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja