Ponovo gužva na tribini “Psihopolisa”

30/03/2013

Pred prepunom Tribinom mladih u sredu je internista Vladimir Sakač održao predavanje na temu „Telo i duša – emocije i telesne bolesti“ u okviru serije tribina „Psihopolis“ koje vodi profesor Zoran Milivojević. 
Sakač je predavanje počeo anegdotom sa sirijskog dvora iz drevnih vremena, kao metaforom koja izuzetno slikovito opisuje uticaj emocija na fizičko stanje čoveka.

-Sin moćnog sirijskog kralja odjednom je, praktično bez vidljivog razloga, počeo da mršavi, gubi snagu, da kopni, da se osamljuje, da ne komunicira sa ljudima…Panični kralj angažovao je najbolje sirijske doktore da pregledaju mladića i vide gde je problem, ali su svi tadašnji stručnjaci ostali bez odgovora. U očaju, sirijski car je poslao po čuvenog grčkog lekara, koji je primetio da se raspoloženje prestolonaslednika menja u prisustvu devojke koja je poslužila čaj. Ta devojka pripadala je, po tadašnjim običajima i zakonima, njegovom ocu, pa je doktor kao „recept“ prepisao da mu otac prepusti tu jednu od svojih nekoliko desetina žena, što se pokazalo kao put prema ozdravljenju – rekao je doktor Sakač i dodao da je prvi koji je govorio o uticaju duše na zdravlje, najverovatnije bio sam Hipokrat.

-Emocije su posrednik između naše duše i našeg tela. U stresnom okruženju, neka vrsta straha, kao emocije, upozorava nas da se „sklonimo“ i „povučemo ručnu“, ali ako je to nemoguće, posle deset ili petnaest godina osetićemo ili fizičke ili psihosomatske posledice u organizmu, ukoliko zanemarimo emocionalno upozorenje – rekao je profesor Milivojević.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Xi9PL-hz4bg[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WG6LIk2_fSc[/youtube]

Komentari

Bojana Babic Bojana Babic

Hvala na registraciji!

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja