Поново гужва на трибини “Психополиса”

30/03/2013

Пред препуном Трибином младих у среду је интерниста Владимир Сакач одржао предавање на тему „Тело и душа – емоције и телесне болести“ у оквиру серије трибина „Психополис“ које води професор Зоран Миливојевић. 
Сакач је предавање почео анегдотом са сиријског двора из древних времена, као метафором која изузетно сликовито описује утицај емоција на физичко стање човека.

-Син моћног сиријског краља одједном је, практично без видљивог разлога, почео да мршави, губи снагу, да копни, да се осамљује, да не комуницира са људима…Панични краљ ангажовао је најбоље сиријске докторе да прегледају младића и виде где је проблем, али су сви тадашњи стручњаци остали без одговора. У очају, сиријски цар је послао по чувеног грчког лекара, који је приметио да се расположење престолонаследника мења у присуству девојке која је послужила чај. Та девојка припадала је, по тадашњим обичајима и законима, његовом оцу, па је доктор као „рецепт“ преписао да му отац препусти ту једну од својих неколико десетина жена, што се показало као пут према оздрављењу – рекао је доктор Сакач и додао да је први који је говорио о утицају душе на здравље, највероватније био сам Хипократ.

-Емоције су посредник између наше душе и нашег тела. У стресном окружењу, нека врста страха, као емоције, упозорава нас да се „склонимо“ и „повучемо ручну“, али ако је то немогуће, после десет или петнаест година осетићемо или физичке или психосоматске последице у организму, уколико занемаримо емоционално упозорење – рекао је професор Миливојевић.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Xi9PL-hz4bg[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WG6LIk2_fSc[/youtube]

Коментари

Bojana Babic Bojana Babic

Hvala na registraciji!

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања