ПОЕЗИКА – Први регионални фестивал ауторске музике

21/05/2013

Културни центар Новог Сада, институција која има дугу историју организовања фестивала, од ове године је богатији за још један. Поред интернационалног фестивала алтернативног и новог театра „Инфант”, Новосадског џез фестивала, међународног фестивала прозног стваралаштва „Проза фест” и ЕУРО-ИН фестивала европског и независног филма, Културни центар ће организовати и Регионални фестивал ауторске музике „Поезика”, најавила је на конференцији за новинаре Весна Каћански, уредница музичког програма ове институције. Први фестивал ће трајати два дана, а одржаће се 7. и 8. јуна.

О концепцији Поезике, као и о учесницима, говорио је Милош Зубац, уметнички директор. По његовим речима, ово ће бити јединствен фестивал који је настао као плод дугогодишње сарадње кантаутора с простора бивше Југославије.

-Ми већ годинама сарађујемо. Испрва смо били у контакту путем интернета, а потом су се нанизали бројни сусрети. Заједно смо до сада урадили два компилацијска албума, под именом „Нови Одметници”. Куриозитет овог фестивала је тај што ћемо се ипак први пут баш сви физички наћи на једном месту. Публика ће бити у прилици да погледа и мали документарни филм „Нови Одметници”, најавио је Зубац. Он је такође истакао да су организатори намерили да открију и присуство других талентованих људи у региону, те су расписли конкурс за посебне актере фестивала. „И сами смо били изненађени колико нам се људи јавило. Показало се да многи у нашем непосредном окружењу стварају ауторску музику и успело нам је да их овим конкурсом „извучемо из њихових соба” у јавност. Награда за двоје најбољих биће да они својим појединачним наступима отворе програм прве и друге вечери”- истакао је Зубац.

Од аутора ће, прве вечери, након наступа првог победника конкурса, свирати и певати Исидора Миливојевић из Црне Горе, Катарина Јуванчич и Дејан Лапања из Словеније, као и Милан Кораћ, Новосађанин који је на конференцији изјавио да ће први пут званично наступати под својим именом, јер га већи део публике ипак зна као некога ко је део бенда Шинобуси. На Поезици ће промовисати свој самостални албум првенац „До модрих дубина”, али неће изостати ни песме Шинобуса. Уосталом, Шинобуси ће га пратити током целог наступа.

Друго вече ће отворити други победник конкурса, а потом ће наступити кантауторски трио Нови одметници и песници додира: Роберто Водановић Чопор из Задра, Иван Шкрабе из Јастребарског у Хрватској и Изменавремена – Никола Нешковић из Новог Сада; потом Нина Ромић са својим бендом из Загреба, а фестивал ће бити затворен концертом групе Оловни плес из хрватског Дугог Села.

Новинарма се на конференцији, путем скајпа, обратио и Роберто Водановић Чопор из Задра који се изјавио да не наступа први пут у Новом Саду, да је овде чест гост и да веома воли да дође, али да се и те како радује зато што ће се наћи на првом фестивалу ауторске музике за који каже да је заиста био преко потребан како би се на једном месту у региону окупила екипа која приликом стварања једнако води рачуна и о поезији и о музици.

Дакле, фестивал ПОЕЗИКА, почетком јуна, први пут у региону, у организацији Културног центра Новог Сада.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања