POEZIKA, dan drugi

08/06/2014

 

Drugi dan regionalnog festivala autorske muzike ”Poezika” počeo je projekcijom filma “Pravi čovek za kapitalizam” (pogledajte trejler), autora Dušana Moraveca iz Ljubljane, u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada. Film je snimljen o poznatom tuzlanskom svestranom umetniku Damiru Avdiću. Autor je objasnio kako je sniman film, a da pritom nisu imali nikakvu finansijsku podršku. Film prati Avdića i njegov život, u kojem on opisuje kako stvara svoju muziku i kako je zbog nje na samom početku imao problema, ali da ga sada posle svega ipak sluša cela Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija i Srbija.

Pored reditelja Dušana Moraveca, publici se obratio i direktor hrvatskog Festivala dokumentarnog rok filma (DORF) koji je napomenuo da svaki grad ima svoju lokalnu scenu i lokalne heroje, te da oni filmovima koje prikazuju na svom festivalu žele da javnosti približe karakteristične autore koji svojim stavom mogu pozitivno da utiču na razmišljanja ljudi koji stanuju van njihovih okvira.

Nakon ovog nesvakidašnjeg dokumentarnog filma, usledili su koncerti u klubu “Tribina mladih”, na kojima su nastupili beogradska grupa “Marigold” i kantautor iz Hrvatske “Nevjerni Tomo”, koji u svojim pesmama koristi tekstove priznatih pesnika iz našeg regiona, među kojima je i Miroslav Antić.

Festival je zatvoren nastupom izuzetnog muzičara i stručnjaka za sevdah, Damira Imamovića, koji je održao koncert u prepunoj Velikoj sali KCNS. Osim izuzetnog vokalnog i instrumentalnog izvođenja, Imamović je zanimljivim doskočicama i komentarima nasmejavao publiku tokom čitavog koncerta.

Ovogodišnjim festivalom je definitivno potvrđen izuzetan značaj lirike u muzici. Vidimo se na Poezici 2015!

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja