11. Dani italijanskog filma u Novom Sadu od 18. do 24. novembra

15/11/2013

11. Dani italijanskog filma u Novom Sadu od 18. do 24. novembraTrinaest italijanskih filmova ovenčanih najznačajnijim nagradama u svetu kinematografije biće prikazani na Festivalu italijanskog filma koji će biti održan od 18 do 24. novembra u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada. Ovo je 11. po redu Festival italijanskog filma, a KCNS ga realizuje u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, kao i brojnim drugim saradnicima kao što je klub ljubitelja filma “Amarkord” iz Novog Sada i dr.

U ponedeljak, 18. novembra Festival će svečano otvoriti Sira Miori, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu u 19 sati u bioskopskoj sali Kulturnog centra, a tada će biti prikazan film “Rigoleto u Mantovi”. Upravo ovaj film, kao i još dva filma koji će biti prikazani na Festivalu “Travijata u Parizu” i “Nabuko”, predstavljaju deo programa Festivala posvećenom 200-godišnjici rođenja velikog italijanskog kompozitora Đuzepe Verdija.

-Publika će upravo po ove tri filmovane opera videti koliko je Italija uložila u značajan jubilej jednog od svojih najpoznatijih kompozitora jer su oni produkcijski na izuzetno visokom nivou. Sreća je što mi, upravo u našem bioskopu imamo odlično ozvučenje tako da će imati priliku da potpuno uživaju u ovim filmskim operama, istakao je na konferenciji za novinare Đorđe Kaćanski, urednik filmskog programa KCNS.

Pored mini-ciklusa posvećenog Verdiju, ovaj Festival je sa dva filma posvećen i velikoj italijanskoj glumici Ani Manjani. Biće prikazana dva najpoznatija njena ostvarenja na filmskom platnu – Roselinijev “Rim, otvoren grad” i Felinijev “Rim” – inače, poslednji film u kojem je Ana Manjani glumila.

Ulaznice za filmove na ovom Festivalu su 150 dinara po projekciji, a za članove kluba ljubitelja filma “Amarkord”, za članove udruženja “Dante Aligijeri” i slična udruženja koja promovišu italijansku kulturu u našoj zemlji, ulaz na projekcije je slobodan.

Program festivala preuzmite ovde.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7trqkWmKioA[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja