Počeo projekat “Moj kraj”

28/08/2013

Kulturni centar Novog Sada kao nosilac projekta dobijanja kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, organizovao je prvi u nizu programa koji treba da uključe sve građane u osmišljavanju boljeg i kvalitetnijeg načina života, unapređenja okoline i tolerancije. Projekat nosi naziv “Moj kraj” i namenjen je upravo podsticanju građana u poboljšanju osnovne kulture – kulture življenja. Za vreme trajanja programa, od ove sedmice do 17. septembra, na različitim lokacijama u gradu, postavljene su table na kojima građani mogu da napišu šta žele da promene u svom kraju.

Ovakve table su postavljene na Detelinari- ugao Kornelija Stankovića i Ilija Birčanina, na Novom naselju – plato ispred Robne kuće, kod autobuske stanice- Bulevar Jovana Dučića, na Liman 3 kod ulaza u Limanski park kod česme, ugao Narodnog fronta i Šekspirove, na Klisi – ispred Mesne zajednice u Savskoj ulici, u Petrovaradinu – kod Pijace, na Grbavici – ugao Puškinove i Vojvođanske, kao i u Sremskoj Kamenici- Zmaj Jovin trg, kod stanice.

– Ovo je samo prva faza projekta “Moj kraj”. Trudićemo se da u budućnosti ovakve table postavimo i u drugim delovima grada kako bi svi građani mogli da učestvuju. Volonteri kraj table dežuraju dvokratno, četiri sata tokom prepodneva, kao i posle podne. Table se svako veče fotografišu. Na kraju ćemo sve želje građana analizirati, markirati njihove predloge i dostaviti ih nadležnim preduzećima ili ustanovama u gradu, istakao je na konferenciji za novinare Darko Polić, koordinator projekta “Moj kraj” u okviru inicijative za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine. Polić ističe da je najvažnije skrenuti pažnju građana da i sami mogu da utiču na razvoj urbane kulture i da je to osnova za poboljšanje kvaliteta života.

Ove, kao i naredne dve sedmice 40 volontera učestvuju u projektu. Oni će animirati sugrađane da napišu na tabli koju bi oni promenu uradili u svom kraju. Evropska prestonica kulture je najveći projekat Evropske unije u oblasti kulture. Prestižna titula se dodeljuje od 1985. godine, a 2020. će po prvi put biti dostupna i gradovima iz zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

– Želim da se uklone psi lutalice sa ulica; Otvaranje azila za životinje je preko potrebno; Podržati otvaranje IN DOOR skejt parka; Proširiti dečje igralište u Limanskom parku; Postaviti više podzemnih kontejnera u gradu uopšte… samo su neki od zapisanih predloga građana već prvog dana projekta “Moj kraj”.

 

Komentari

Dragisa Miskulin Dragisa Miskulin

Postovani!

Molio bih Vas kada nadjete malo slobodnog vremena ovih dana da dodjete do nas na Adice u ulicu Mihaila lalica da vidite u kakvim uslovima zivimo na samo 4km vazdusne linije od centra Grada.Vec par godina se borimo sa administracijom,sta vredi kada sve ostaje na obecanjima.Ako neko od Vas ima profil na Facebook-u molim Vas posetite moj profil i medju fotografijama ce te videti kako nam izgleda prilaz ulici 9 meseci u godini.Ovo bi bio moj prilog akciji "MOJ KRAJ" i molba da postavote program ovde kod nas na Adicama.Pozdrav sa Adica!

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja