Почео пројекат “Мој крај”

28/08/2013

Културни центар Новог Сада као носилац пројекта добијања кандидатуре за Европску престоницу културе 2020. године, организовао је први у низу програма који треба да укључе све грађане у осмишљавању бољег и квалитетнијег начина живота, унапређења околине и толеранције. Пројекат носи назив “Мој крај” и намењен је управо подстицању грађана у побољшању основне културе – културе живљења. За време трајања програма, од ове седмице до 17. септембра, на различитим локацијама у граду, постављене су табле на којима грађани могу да напишу шта желе да промене у свом крају.

Овакве табле су постављене на Детелинари- угао Корнелија Станковића и Илија Бирчанина, на Новом насељу – плато испред Робне куће, код аутобуске станице- Булевар Јована Дучића, на Лиман 3 код улаза у Лимански парк код чесме, угао Народног фронта и Шекспирове, на Клиси – испред Месне заједнице у Савској улици, у Петроварадину – код Пијаце, на Грбавици – угао Пушкинове и Војвођанске, као и у Сремској Каменици- Змај Јовин трг, код станице.

– Ово је само прва фаза пројекта “Мој крај”. Трудићемо се да у будућности овакве табле поставимо и у другим деловима града како би сви грађани могли да учествују. Волонтери крај табле дежурају двократно, четири сата током преподнева, као и после подне. Табле се свако вече фотографишу. На крају ћемо све жеље грађана анализирати, маркирати њихове предлоге и доставити их надлежним предузећима или установама у граду, истакао је на конференцији за новинаре Дарко Полић, координатор пројекта “Мој крај” у оквиру иницијативе за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2020. године. Полић истиче да је најважније скренути пажњу грађана да и сами могу да утичу на развој урбане културе и да је то основа за побољшање квалитета живота.

Ове, као и наредне две седмице 40 волонтера учествују у пројекту. Они ће анимирати суграђане да напишу на табли коју би они промену урадили у свом крају. Европска престоница културе је највећи пројекат Европске уније у области културе. Престижна титула се додељује од 1985. године, а 2020. ће по први пут бити доступна и градовима из земаља кандидата за чланство у Европској унији.

– Желим да се уклоне пси луталице са улица; Отварање азила за животиње је преко потребно; Подржати отварање ИН ДООР скејт парка; Проширити дечје игралиште у Лиманском парку; Поставити више подземних контејнера у граду уопште… само су неки од записаних предлога грађана већ првог дана пројекта “Мој крај”.

 

Коментари

Dragisa Miskulin Dragisa Miskulin

Postovani!

Molio bih Vas kada nadjete malo slobodnog vremena ovih dana da dodjete do nas na Adice u ulicu Mihaila lalica da vidite u kakvim uslovima zivimo na samo 4km vazdusne linije od centra Grada.Vec par godina se borimo sa administracijom,sta vredi kada sve ostaje na obecanjima.Ako neko od Vas ima profil na Facebook-u molim Vas posetite moj profil i medju fotografijama ce te videti kako nam izgleda prilaz ulici 9 meseci u godini.Ovo bi bio moj prilog akciji "MOJ KRAJ" i molba da postavote program ovde kod nas na Adicama.Pozdrav sa Adica!

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања