Počeli Dani savremenog italijanskog filma

28/11/2014

Filmom „Velika lepota“, režisera Paola Sorentina, svečano su otvoreni Dani savremenog italijanskog filma u Velikoj sali novosadskog Kulturnog centra. Festival, dvanaesti po redu, koji organizuje Kulturni centar Novog Sada u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, otvorili su urednik filmskog programa KCNS Đorđe Kaćanski, predsednik kluba „Amakord“ Slobodan Jovanović i Đanfranko Renda, zamenik direktora Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.
Uprkos hladnom vremenu, veliki broj Novosađana došao je da pogleda film „Velika lepota“, komediju koja govori o Đepu Gambardelu, piscu i novinaru koji se priseća mladosti i burnog društvenog života u Rimu. Njegov život predstavlja hedonističku šetnju po društvenom životu rimske kulturne elite – od umetničkih performansa do raskošnih večera i plesnih zabava. Urednik filmskog programa KCNS Đorđe Kaćanski, zahvalio se publici i najavio da će u narednim danima posetioci festivala imati priliku da vide najbolja ostvarenja italijanske kinematografije, kao što su filmovi „Verovali smo“ Marija Martonea, „Sveti G.R.A“ Đanfranka Rozija, dobitnika Zlatnog Lava, „Rijaliti“ Matea Garonea i mnogi drugi.

Pomoćnik direktora Italijasnkog instituta za kulturu u Beogradu, Đankarlo Renda zahvalio se Kulturnom centru i rekao da se italijanska kinematografija može pohvaliti mnogobrojnim filmskim stvaraocima. – Imamo dobre glumce, režisere i ideje. Nisu svi ovi filmovi velika dela, ali svaki od njih ima nešto interesantno – rekao je Renda.
Dani savremenog italijanskog filma traju do 3. decembra, a publici će biti predstavljeno osam ostvarenja afirmisanih reditelja i prva ostvarenja mladih autora. Karte za projekcije se mogu kupiti na bileternici Kulturnog centra Novog Sada, svakog dana od 19:00 sati po ceni od 150 dinara po projekciji. Manifestaciju su podržali grad Novi Sad i Klub ljubitelja italijanskog filma „Amarkord“.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=DPi8xr6BB1w[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NNDuZ8k7sW4[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ItpXVeUq7Dg[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja