Počeli dani austrijske kulture

15/05/2015

„Dani austrijske kulture’’ otvoreni su na Tribini mladih izložbom Leopolda Forstnera pod nazivom „Carski i kraljevski oficir, kolekcionar i umetnik secesije“, koju je stručno vodio renomirani kustos Kristof H. Benedikter.

Na otvaranju posetiocima su se obratili direktor novosadskog Kulturnog centra dr Andrej Fajgelj, direktor Austrijskog kulturnog foruma Nikolaus Keler, kao i sekretar za kulturu Gornje Austrije Rajnhold Kreter. Iskazavši veliko zadovoljstvo, što se Austrijska kultura predstavlja baš u novosadskom Kulturnom centru, dr Andrej Fajeglj osvrnuo se na zajedničke kulturološke veze između ove dve zemlje.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0ZTpPsJprJ8[/youtube]

Leopold Forstner, čiju izložbu Novosađani mogu pogledati na Tribini mladih, imao je nepunih trideset šest godina, kada je počeo da stvara svoja dela. Kustost, Kristof H. Benedikter, objasnio je posetiocima kako je ovaj umetnik kao mlad autor, bio sklon realizmu pa tako beležeći svet, posmatrao ga je očima umetnika, a ne vojnika ili ratnika.- Slikao je ljude, pejzaže, danas gotovo izgubljene starinske objekte, posvećujući izrazitu pažnju samom umetničkom detalju. Tako se na njegovim platnima ne prikazuju samo ljudi i osobe, već i jasno izražen ponos jednog naroda – rekao je Benedikter.

Narednih sedam dana, sugrađani će uživati u bogatom programu, filmovima, izložbama, predavanju i koncertu.  Direktor Austrijskog kulturnog foruma Nikolaus Keler, potvrdio je veliki značaj međusobne saradnje.  – Kulturni centar Novog Sada učinio je mnogo na međusobnom zbližavanju i na intimizaciji dve velike nacije – rekao je Keler, podsetivši da je Austrija nedavno sa Srbijom potpisala sporazum  koji će podstaći još bolju saradnju u okviru kulture, nauke i obrazovanja. – Možda je baš zbog toga Leopold Forstner najbolji način za produbljivanje već utemeljenih prijateljskih odnosa, pokazavši i dokazavši da veliki duh opstaje i u vremenu razaranja. U nastavku programa, prikazan je film, „Mračna dolina“ koji je za temu imao najbitnije segmente i neosporna postignuća iz kulturne baštine nama dragih gostiju.

Urednik filmskog programa Đorđe Kaćanski sa Nikolausom Kelerom direktorom Austrijskog kulturnog foruma

Pozivamo sve građane da budu gosti Kulturnog centra, kako narednih dana, tako i ubuduće.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja