Počele sa radom radionice slikanja na kamenu

04/10/2017

U Dvorcu Eđšeg, u utorak 2. oktobra, počele su sa radom radionice slikanja na kamenu koje drži slikarka Biljana Ristić. Radionice su namenjene svima onima koji žele da se upoznaju sa tehnikom slikanja na kamenu i održavaju se svake druge nedelje u mesecu u periodu od 15 do 17 časova u Dvorcu Eđšeg. Svi zainteresovani prijave mogu slati na mejl adresu: [email protected]

 

 

“SECCO” tehnika je jedna od najstarijih slikarskih tehnika, počev od crteža po stenama Altamire i Lascauxa, preko kamenih ploča kao nosioca štafelajske slike u grčkom slikarstvu, Rubensovih oltarskih slika, fresko slikarstva, pa sve do danas. Kamen kao nosilac štafelajske slike traži izolaciju (15% rastvorom šelaka pomešanog sa bukovim pepelom), impregnaciju i preparaciju na osnovu svoje strukture i lokaliteta sa koga potiče. Osnova tehnike je fino tzv”secco” malterisanje kamenih ploča u što tanjem nanosu, obrada svakog prethodnog (potpuno osušenog) nanosa pre sledećeg, sve dok se ne dobije površina zadovoljavajuće finoće. Preparacija se izvodi nemasnom osnovom, u suprotnom ulje koje uđe u pore mrvi kamen. Samo slikanje u novije vreme se izvodi kao akrilno secco slikanje ili kombinovano akrilno i uljno slikanje.

Komentari

MARIJANA STOJCIC MARIJANA STOJCIC

Moje dete zanima slikanje I crtanje. Kako bi mogao da krene na casove?

Milica Avramović Milica Avramović

Biljana ovu komplikovanu tehniku "slikanja na kamenu" čini dostupnom i lakom za svakoga. Za nesebičnu pomoć i sva potrebna objašnjenja spremna je da pruži u svakom trenutku. Hvala joj.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja