Počela džez čarolija – Svečano otvoren 16. Novosadski džez festival

14/11/2014

16. Novosadski džez festival, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada otvoren je u Srpskom narodnom pozorištu i trajaće do subote. Publiku su na otvaranju pozdravili direktor Kulturnog centra Novog Sada, dr Andrej Fajgelj, član Gradskog veća zadužen za kulturu, Vanja Vučenović, i kompozitor i dirigent, Jovan Adamov koji je zvanično otvorio festival.

Prve večeri Novosadskog džez festivala nastupili su mađarski duo koji čine Veronika Harča i Balint Đemant, „Majamisti trio i prijatelji“, ali i svetski poznat duo Keni Baron i Dejv Holand. Istaknuti producent, kompozitor i dirigent, Jovan Adamov, rekao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što je deo velike porodice zaljubljenika u planetarnu umetnost – džez muziku. Džez festival spada u najznačajnije kuturne događaje u Novom Sadu, kakvi doprinose da jedan grad oseti pripadnost svetskoj i evropskoj kulturi.

Direktor Kulturnog centra, dr Andrej Fajgelj, poželeo je dobrodšlicu i dobro raspoloženje u noćima dobre muzike.

– Novi Sad je večeras prestonica džeza. Mi nemamo mnogo ovako prvoklasnih događaja, koji su na svetskom nivou. Već 16. godina naši pokrovitelji, i tim koji ovo organizuje na čelu sa urednicom Vesnom Kaćanski, trude se da festival opstane i bude kvalitetan kao svih prethodnih godina – rekao je Fajgelj.

Tokom tri večeri festivala biće održan niz koncerata, Novosađanima će se predstaviti devet ansambala svetske i domaće džez scene. Najjača imena ovogodišnjeg festivala su duo Keni Baron i Dejv Holand, muzičari koji su dugo svirali u orkestru Milesa Davisa, predstavnik džez pol zvuka “Mat Bjanko” i još jedna svetska džez veličina, Stiv Svalou. Član Gradskog veća zadužen za kulturu, Vanja Vučenović, rekao je da je izuzetna čast da je grad Novi Sad 16. put domaćin festivala koji pomera kulturne granice.

– Ovaj festival još više nas približava Evropskoj prestonici kulture za koju se borimo za 2021.godinu. Malo gradova može da se pohvali ovakvim festivalom kao što može Novi Sad. U ovom trenutku naš grad je jedan od najpoželjnijih gradova za turiste, a ovaj događaj doprinosi kako kulturno tako i turistički – rekao je Vučenović.

Prvi na Fesivalu nastupio je mađarski duo, Veronika Harča i Balint Đemant, čija izvedba je propraćena oduševljenjem publike i snažnim aplauzom, a probijanja leda, na binu je stupila mlada, ali veoma talentovana grupa Novosađana,“Majamisti trio i prijatelji“, čiji članovi su rasli uz Džez festival, koji je poslužio kao inspiracija za njihov prvi album. „Majamisti Trio“ izvodi instrumentalnu muziku koja bi se mogla nazvati spojem klasičarskog izraza i džez elemenata, a po reakcijama publike i prema mišljenju brojnih istaknutih muzičara, pravo je žanrovsko osveženje na našoj muzičkoj sceni. Ovakavi stil rezultat je dugogodišnjeg iskustva autora u bavljenju klasičnom muzikom, uz veliki afinitet i strast prema džez pravcu, i usmeren je ka pronalaženju originalnog muzičkog izraza i načina slikanja emocija. Na kraju večeri publika, je imala priliku da čuje muzičke titane, Keni Barona i Dejv Holanda. Ovaj duo čine basista i pijanista, a njihove kompozicije odišu džez istorijom koja ne nagoveštava da ovaj dvojac svira zajedno samo dve godine.
Nakon odličnog prvog muzičkog dana, publika je nastavila sa dobrim zvukom džeza, pa je tako većina posetilaca nastavila slušajući odličan džem sešn „Haus band“ u čijem sastavu su Aleksandar Bahun, klavir, Fedor Ruškuc, kontrabas, Dušan Ivanišević, bubnjevi i Uroš Šećerov, udaraljke. Drugog dana Festivala posetioce očekuje dva tria, „Mario roms“ i „Peter Bits“, a na kraju, predstavnik džez pol zvuka Mat Bjanko.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja