Plakati svetskog projekta Tolerance Poster Show uručeni Kulturnom centru Novog Sada

16/11/2020

Plakate koji su deo velikog svetskog projekta Tolerance Poster Show čiji je idejni tvorac Mirko Ilić poklonila je danas Kulturnom centru Novog Sada Silvana Živković. U ime domaćina gošću je dočekala Sunčica Marković, pomoćnik direktora.

Grafički dizajner, umetnik i aktivista Mirko Ilić poreklom je iz Bijeljine i jedan je od najpriznatijih grafičkih dizajnera u svetu. Projekat posvećen toleranciji organizovao je uz pomoć grafičkih dizajnera iz celog sveta, koji su kao odgovor na njegov poziv poslali plakate na svojim jezicima. Plakati se bave pojmom tolerancije iz ugla svakog od umetnika / autora.

„Ideja čitavog projekta je da se običan čovek pozove na toleranciju kroz umetnost koja ima osobinu da dodirne unutrašnji svet čoveka. Projekat je do sada obišao preko trideset zemalja i plakate je videlo preko sto pedeset hiljada ljudi. Za izložbu se uvek biraju urbani prostori – trgovi, prolazi, univerzitetski centri, kako bi najpre bili uočeni i prodrli u svet običnog čoveka“, istakla je Silvana Živković.

Autori plakata koje je na poklon primio KCNS su brazilski umetnik Riko Lins, predavač na Instituto Europeo di Design i Dejan Kršić, predavač vizuelne komunikacije na splitskoj Akademiji umetnosti.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja