Писмо Социјалистичкој интернационали

query_builder

Read this letter in english

 

18. јануар 2013.
Социјалистичка интернационала
Лондон

 

Обраћам се организацији која се одлучно противи фашизму и политичком насиљу, поводом обележавања 71. годишњице Новосадске рације, у којој су грађани Новог Сада брутално убијани од стране фашистичких окупационих снага, углавном само зато што су били Срби и Јевреји.

Две локалне партије су недавно издале званична саопштења у којима тврде да лого Културног центра Новог Сада представља симбол нацизма, кукасти крст.

Ово је најтежа увреда не само за особље Културног центра, који традиционално суорганизује комеморацију као најистакнутија градска установа културе, већ и за успомену на невине жртве које су убијане у околним улицама.

До сада се дефамација новог ћириличког логотипа Културног центра у Србији подударала са сличним нападима екстремне деснице у суседној Хрватској.

Пошто су против ћириличких натписа управо најављени протести у Хрватској, бојим се да ће неке српске политичке странке и овај пут кренути за њима.

Молим Вас да искористите свој утицај како би заштитили успомену на жртве фашизма и спречили дефамацију грађана и установа Новог Сада док се сећају својих жртава.

Утицај имате, a и одговорност, јер нападе не предводи екстремна десница као у Хрватској, већ социјалдемократске странке: Лига социјалдемократа Војводине и Демократска странка, која је пуноправна чланица Ваше организације.

 

Искрено,

др Андреј Фајгељ
в.д. директорa
Културни центар Новог Сада, Нови Сад

0Shares

One Response to “Писмо Социјалистичкој интернационали”

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language