Paralela između džeza i fotografija!

06/11/2014

Uvodni deo ovogodišnjeg, 16. po redu Novosadskog džez festivala počeo je izložbom fotografija pod nazivom „Refleksije“, autora Lazara Markovića, na Tribini mladih, novosadskog Kulturnog centra. Poznati novosadski saksofonista, Vojislav Savkov, zvukom svog instrumenta dočarao je posetiocima paralelu između džeza i izloženih fotografija.

Često se za džez kaže da je satkan od improvizacije, a upravo ona je to što džez odvaja od klasične muzike. Prema rečima autora, počeci džez muzike leže u improvizaciji, jer su tadašnji muzičari bili neobrazovani, ali izrazito talentovani, što je ovoj vrsti muzike dalo posebnu notu.

 – Kreativnosti džez muzičarima nikad nije nedostajalo. Smelo i hrabro, znalački i tvorački, znali su da od običnog trenutka naprave onaj za pamćenje – kazao je Marković. Pararelu između džez muzike i svojih fotografija našao je upravo u ovoj improvizaciji, a ona ga je dovela do inspiracije za ove fotografije.

– Gledajući sa jednog od venecijanskih mostova u vodu, kroz koju je pre toga prošla gondola, primetio sam da kako se voda smiruje, tako se stvaraju slike, vrlo pokretne, menjale su stalno oblik. Priroda je improvizovala i na kraju dovodila do jednog savršenstva gde su spojeni talasi, koji se smiruju, i refleksija venecijanskih zgrada, koje su se nalazile preko puta. Počeo sam da fotografišem, ali prve fotografije su zabeležile „pokvarenu“ sliku refleksije. Sledeći put kada sam došao na Venecijansko bijenale, bilo je to prevashodno da fotografišem. Shvatio sam da, ako hoću da „uhvatim idealnu sliku“ koju je priroda spontano napravila, moram da „škljocnem“ delić sekunde pre nego što ona završi svoju „šaru“ po vodi – rekao je autor, dodavši da je ovu seriju fotografija uspeo da uradi sa ne preterano velikim fotografskim iskustvom.

Lazar Marković je nakon završenog obrazovanja u Obrazovnom centru „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu upisao Akademiju umetnosti, Odsek likovnih umetnosti, a 1991. godine je stekao zvanje akademskog grafičara – likovnog pedagoga.  Zvanje mastera stekao je na Protestantskom teološkom fakultetu, Fakultetu za menadžment u Sremskim Karlovcima, dok je ove godine zvanje mastera dobio i na Fakultetu lepih umetnosti u Beogradu. Trenutno priprema doktorat na Fakultetu za menadžment u Sremskim Karlovcima na temu „Modeli projektnog upravljanja u institucijama kulture čiji je osnivač AP Vojvodina“. Bio je organizator dramskog programa u Radiju Novi Sad 1982. godine, a iste godine radio je i kao novinar-saradnik u Novosadskoj hronici. Nakon rada kao profesor u srednjim i osnovnim školama, stiče status samostalnog umetnika. Već devet godina je direktor Galerije likovne umetnosti poklon-zbirke Rajka Mamuzića. Kao slikar i grafičar izlagao je na 55 samostalnih likovnih izložbi i na oko 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja