Panel diskusuja o inicijativi da Novi Sad bude Evropska prestonica kulture 2020.

11/07/2013

U klubu „Tribina mladih“ u Kulturnom centru Novog Sada održana je Panel diskusija kao bazični korak ka inicijativi da Novi Sad konkuriše za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine. Pozivu Kulturnog centra Novog Sada koji je i organizator aktivnosti u vezi sa inicijativom, odazvao se izuzetno veliki broj predstavnika institucija kulture koje deluju u Novom Sadu, bilo da su formalno na gradskom ili pokrajinskom nivou, brojna udruženja, kao i pojedinci – predstavnici kulturnog života Novog Sada.

– Ovo smo i želeli da postignemo na samom početku rada, a to je da se bez obzira na naša politička opredeljenja, udružimo na poslu koji je lep, kreativan i donosi svima nama benefite tako da nam može predstavljati i veliki izazov. Upravo s toga smo naš Odbor odmah u startu proširili i sada su u njegovom sastavu i predstavnici republičke, pokrajinske i gradske vlasti, jer smatramo da na ovako važnom poslu, sa ovakvim potencijalima kakve naš grad ima, moramo udruženim snagama uraditi to da dobijemo kandidaturu, istakao je dr Andrej Fajgelj koji je na početku Panel diskusije imao uvodnu reč i kao direktor Kulturnog centra Novog Sada i kao predsednik Organizacionog odbora inicijative da Novi Sad bude EPK.

Da je Fajgelj uspeo sa svojim timom da okupi sve aktere u kulturi našeg grada, potvrdio je, kao uvodničar panela i Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje koji je naglasio da su se njih dvojica „u par prvih rečenica“ na prvom zajedničkom sastanku dogovorili da na ovom poslu moraju raditi zajedno jer je biti Evropska prestonica kulture važno i za Novi Sad i za Vojvodinu i za Srbiju. 
„Imamo i konkurenciju, za sada je to samo Beograd i ja bih voleo da Beograd dobije kandidaturu ukoliko je mi ne dobijemo. Ali, ipak bih najviše voleo da je mi dobijemo pa da oni nama čestitaju na pobedi. U svakom slučaju, kada realno razmotrimo mogućnosti, Novi Sad i Vojvodina imaju veće šanse i potencijale upravo zbog svog multietničkog sastava, multikulture i interkulture koje imamo i koju stalno negujemo, istakao je Grujić.
Kao uvodničari, skupu se obratila i Milanka Brkić, članica Gradskog veća zadužena za kulturu koja je istakla da je najvažnije sprovesti ozbiljno istraživanje o stanju u kulturi koje bi prethodilo izradi Strategije. „Međutim, ne može se doneti tako važan akt na gradskom nivou pre nego što Strategiju ne izrade na nivou Srbije, i Vojvodine“, rekla je Brkićka koja je napomenula da će gradska vlast „koja je zadužena samo da daje okvire u kojima se dešavaju kulturni događaji“ istrajno raditi na svim koracima koji su potrebni za sprovođenje ovako značajne inicijative za kandidaturu.
Prof. dr Miroslav Vesković, rektor Novosadskog univerziteta je istakao da se Novosadski Univerzitet stavio na raspolaganje sa svim svojim kapacitetom za jednu ovako važnu stvar za naš grad i da on i očekuje da upravo mladi stručnjaci i naučni radnici budu pozivani da daju doprinos zajedničkom radu za kandidaturu. Rektor je takođe istakao da svaka institucija mora da bude odgovorna i podrži i učestvuje u ovome jer je to zajednički interes svih Novosađana.

Kulturni centar obaveštava javnost da je aktivirana internet stranica www.novisad2020.rs na kojoj će biti redovno ažurirana sva obaveštenja i novosti u vezi sa radom tima i Organizacionog odbora inicijative da Novi Sad postane Evropska prestonica kulture 2020.

Foto: Ana Jovičić

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5FIXA1-FREw[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-OYtv2ZhbL0[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=o_broJrBDlU[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja