Панел дискусуја о иницијативи да Нови Сад буде Европска престоница културе 2020.

11/07/2013

У клубу „Трибина младих“ у Културном центру Новог Сада одржана је Панел дискусија као базични корак ка иницијативи да Нови Сад конкурише за Европску престоницу културе 2020. године. Позиву Културног центра Новог Сада који је и организатор активности у вези са иницијативом, одазвао се изузетно велики број представника институција културе које делују у Новом Саду, било да су формално на градском или покрајинском нивоу, бројна удружења, као и појединци – представници културног живота Новог Сада.

– Ово смо и желели да постигнемо на самом почетку рада, а то је да се без обзира на наша политичка опредељења, удружимо на послу који је леп, креативан и доноси свима нама бенефите тако да нам може представљати и велики изазов. Управо с тога смо наш Одбор одмах у старту проширили и сада су у његовом саставу и представници републичке, покрајинске и градске власти, јер сматрамо да на овако важном послу, са оваквим потенцијалима какве наш град има, морамо удруженим снагама урадити то да добијемо кандидатуру, истакао је др Андреј Фајгељ који је на почетку Панел дискусије имао уводну реч и као директор Културног центра Новог Сада и као председник Организационог одбора иницијативе да Нови Сад буде ЕПК.

Да је Фајгељ успео са својим тимом да окупи све актере у култури нашег града, потврдио је, као уводничар панела и Славиша Грујић, покрајински секретар за културу и информисање који је нагласио да су се њих двојица „у пар првих реченица“ на првом заједничком састанку договорили да на овом послу морају радити заједно јер је бити Европска престоница културе важно и за Нови Сад и за Војводину и за Србију. 
„Имамо и конкуренцију, за сада је то само Београд и ја бих волео да Београд добије кандидатуру уколико је ми не добијемо. Али, ипак бих највише волео да је ми добијемо па да они нама честитају на победи. У сваком случају, када реално размотримо могућности, Нови Сад и Војводина имају веће шансе и потенцијале управо због свог мултиетничког састава, мултикултуре и интеркултуре које имамо и коју стално негујемо, истакао је Грујић.
Као уводничари, скупу се обратила и Миланка Бркић, чланица Градског већа задужена за културу која је истакла да је најважније спровести озбиљно истраживање о стању у култури које би претходило изради Стратегије. „Међутим, не може се донети тако важан акт на градском нивоу пре него што Стратегију не израде на нивоу Србије, и Војводине“, рекла је Бркићка која је напоменула да ће градска власт „која је задужена само да даје оквире у којима се дешавају културни догађаји“ истрајно радити на свим корацима који су потребни за спровођење овако значајне иницијативе за кандидатуру.
Проф. др Мирослав Весковић, ректор Новосадског универзитета је истакао да се Новосадски Универзитет ставио на располагање са свим својим капацитетом за једну овако важну ствар за наш град и да он и очекује да управо млади стручњаци и научни радници буду позивани да дају допринос заједничком раду за кандидатуру. Ректор је такође истакао да свака институција мора да буде одговорна и подржи и учествује у овоме јер је то заједнички интерес свих Новосађана.

Културни центар обавештава јавност да је активирана интернет страница www.novisad2020.rs на којој ће бити редовно ажурирана сва обавештења и новости у вези са радом тима и Организационог одбора иницијативе да Нови Сад постане Европска престоница културе 2020.

Фото: Ана Јовичић

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5FIXA1-FREw[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-OYtv2ZhbL0[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=o_broJrBDlU[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања