Otvorena manifestacija „Ledena tišina“ – sećanje na žrtve Novosadske racije 1942. godine

21/01/2014

DSC_8380

 

Read this report in English.

Najtragičniji događaj u modernoj istoriji Novog Sada svakako predstavlja Novosadska racija, zločin koji se desio u Drugom svetskom ratu. Tim povodom u novosadskom Kulturnom centru, u Likovnom salonu, svečano je otvorena izložba, na kojoj su prikazane autentične lokacije iz perioda Racije, kao i spiskovi žrtava. 

Mađarske okupacione snage, izvršile su genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima, u raciji koja je trajala tri dana. U periodu od 21. do 23. januara 1942. izvršeno je masovno streljanje na novosadskim ulicama u kojem su stradali naši sugrađani, čak i čitave porodice. Kulturni centar Novog Sada priredio je čitav niz programa koji podsećaju na ovaj užasan genocid, tako da će građani imati priliku da posete tri izložbe, preslušaju svedočenja preživelih svedoka Racije, književno veče, svečanu akademiju i veliki Pomen žrtvama Racije u četvrtak, 23.januara, na Trgu slobode.

Na otvaranju izložbe, prisutnim sugrađanima se obratila Sunčica Marković, pomoćnica direktora novosadskog Kulturnog centra, rekavši da je ovim programom pokazano da se naš grad seća svake osobe za koju je potvrđeno da je stradala u Novosadskoj raciji i da Novi Sad i dalje traga za svakim imenom svih svojih sugrađanina koji su tih hladnih dana pre 72 godine stradali. 
„Zaposleni u ovoj kulturnoj instituciji su, zajedno sa brojnim sugrađanima, danima ispisvali imena žrtava Novosadske racije za veliki Pomen. Na Trgu će biti postavljeno kamenje sa ispisanim imenima stradalih sugrađana, a građani će moći da odaju počast svim žrtvama tog najbolnijeg zločina u istoriji grada. Zašto smo to radili? Tek kada uzmete olovku u ruke i počnete da ispisujete imena sugrađana, vrlo često čitavih porodica, nastradalih u Novosadskoj raciji, donekle možete da proniknete u veličinu zločina koji se ne može meriti brojevima. Svaki mučki streljan pojedinac na ulicama Novog Sada, svaki pojedinac gurnut pod ledeni Dunav, je zločin“- rekla je Sunčica Marković, dodavši da je kamen večan, a time je sećanje na stradale takođe večeno. 
Đaci novosadskih osnovnih škola su danas, a moći će i naredna dva dana manifestacije da dođu u sva tri izložbena prostora KCNS, gde im je, u organizaciji ove institucije, obezbeđeno stručno tumačenje Racije. 
Posle otvaranja izložbe, prisutni su otišli u klub „Tribina mladih“ u kojem je postavljena druga izložba koja će svečano biti otvorena večeras u 20 sati. Ovaj nemili događaj inspirisao je mlade novosadske umetnike čije radove naši sugrađani mogu videti do 23.januara.

Sutra će u Malom likovnom salonu u 12 sati biti otvorena izložba o logoru Šarvar, a uveče će u klubu „Tribina mladih“ od 19 sati, Gordana Todorić predstaviti knjigu „Novosadski pokolj“ Eriha Koša, dragoceno književno, ali i istorijsko svedočanstvo o dramatičnim danima Novosadske racije.

Foto: Ana Jovičić

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hSxKQ4d1mws[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja