Otvorena izložba „Sećanje na dr Ignjata Pavlasa“

23/01/2019

U okviru obeležavanja 77. godišnjice zloglasne Novosadske racije, u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, u ponedeljak, 21. januara otvorena je izložba „Sećanje na dr Ignjata Pavlasa“ koja će trajati do 27. januara. Ova postavka deo je programa „Ledena tišina“  kojim KCNS neguje kulturu sećanja na ovaj tragični događaj iz prošlosti Novog Sada.

 

Izložba, koja sadrži 16 plakata, posvećena je Ignjatu Pavlasu (Gornji Miholjac, 18. jun 1886. – Novi Sad, 23. januar 1942), advokatu, kulturnom i političkom radniku, koji je stradao u Novosadskoj raciji.

– Kroz izložbu su predstavljeni retrospektiva života Ignjata Pavlasa i njegov doprinos u prisajedinjenju Vojvodine. U to vreme, u njegovoj advokatskoj kancelariji sastajali su se viđeniji ljudi u Novom Sadu i dogovarana je procedura prisajedinjenja – objasnio je Aleksandar Ružičić, grafički dizajner i autor izložbe, dodavši da je veliki deo građe za ovu postavku preuzet iz Arhiva Vojvodine, Grada Novog Sada i Muzeja Vojvodine.

Kao poslanik, Pavlas je predsedavao 25. novembra 1918. Velikom narodnom skupštinom u Novom Sadu na kojoj je proglašeno otcepljenje od Ugarske i prisajedinjenje Kraljevini Srbiji. Takođe, Veliki narodni savet ga je 27. novembra izabrao za narodnog poverenika za unutrašnje poslove.

Ignjat Pavlas je ubijen zajedno sa suprugom Olgom 23. januara 1942. u raciji mađarskih fašista u Novom Sadu, a tela su im bačena pod led u Dunav.

Počevši od ponedeljka, 21. januara, pa do petka, 25. januara, svakog dana u podne u KCNS biće kroz izložbu upriličeno stručno vođenje za učenike novosadskih srednjih škola.

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja