Otvorena izložba plakata “Zaboravljeni vizionar”

24/01/2018

U okviru programa Ledena tišina u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada i u saradnji sa Bibliotekom Matice srpske i Exlibris društvom Vojvodinea povodom obeležavanja 76 godina od Novosadske racije, u Likovnom salonu priređena je izložba plakata pod nazivom “Zaboravljeni vizionar”.

Izložba posvećena grafičaru, slikaru i piscu Milenku D. Đuriću, autora Olgice Stefanović i Vojislava Radovanovića, otvorena je u utorak 23. januara. Prisutnima se obratila Olgica Stefanović iz Društva Ekslibrisa Vojvodine, dok je izložbu otvorila pomoćnik direktora KCNS-a Sunčica Marković.

Pozdravljajući prisutne u ime Kulturnog centra Novog Sada, Sunčica Marković je podsetila da manifestaciju Ledena tišina KCNS organizuje već šestu godinu zaredom, primarno se baveći sećanjem na žrtve racije, ali i temama Holokausta, kao i umetnicima i stvaraocima tragično stradalim tokom Drugog svetskog rata. Jedan od stradalnika je i Milenko D. Đurić, srpski slikar i grafičar koga je, na žalost, zaboravila i njegova struka.

Koautorka izložbe, Olgica Stefanović, zahvalila se društvu Ekslibrisa Vojvodine i Dušanu Salatiću na istraživačkom radu i privatnoj kolekciji Đurićevih radova. Publika KCNS-a ima, naime, priliku da vidi Đurićeve originalne drvoreze, nekoliko knjiga, mapa i razglednica. Izložba u KCNS-u biće otvorena do 28. januara.

Podsetimo: Milenko D. Đurić, srpski grafičar, slikar i stručni pisac, rođen je u Zemunu 29. jula 1894. godine. Interesovanje za slikarstvo dobio je kroz rad Steve Todorovića, istorijskog i crkvenog slikara, dok je izrađivao slike za crkvu u Tovarniku. Posle završene osnovne škole u Tovarniku, upisuje gimnaziju u Sremskim Karlovcima, a potom Obrtnu školu u Zagrebu od 1906. do 1910. godine. Studirao je na Umjetničkoj školi u Zagrebu od 1910. do 1914. godine i na Kraljevskoj akademiji u Pragu uz podršku opštine Petrovaradin.

U grafičkim tehnikama i akvarelu uradio je nekoliko ciklusa u realističkom maniru sa istančanim zapažanjima i uravnoteženim komponovanjem. Radio je biblijske motive, pejzaže, vedute starog Zagreba i Rima. Za pravoslavne crkve je slikao ikone, freske i likove vladara.

U periodu od 1920. do 1924. godine proputovao je Nemačku, Italiju i Češku. Osnivač je prvog društva grafičara Kolegij jugoslovenskih umjetnika – grafičara. Pisao je studije o grafičkoj umetnosti.

Pisao je pesme, tekstove iz istorije umetnosti, kulturne istorije, o hrvatskim, srpskim, češkim i slovačkim umetnicima, kao i knjige o grafičkim i slikarskim tehnikama i tehnologijama. Kako se navodi u knjizi Ilije Mamuzića “Zaharije Orfelin – stvaratelj i stradatelj”, Milenka Đurića su ubile ustaše u januaru 1945. godine.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja