Otvorena izložba ilustracija nastalih u koloniji “MA 2012”

14/03/2013

U okviru manifestacije „Antićevi dani“ u prostoru Tribine mladih Kulturnog centra Novog Sada otvorena je izložba ilustratorskih radova koji su nastali na prošlogodišnjoj umetničkoj koloniji „MA 2012“. Kolonija kao i svake godine okuplja pre svega slikare i likovne umetnike, a ovoga puta pred publikom su se našli radovi ukupno 11 ilustratora i strip crtača. Po rečima urednice kluba “Tribina mladih” Ksenije Čobanović, prošlogodišnja kolonija je prva kolonija u Srbiji u kojoj su se okupili ilustratori. Tom prilikom bila je održana i dvodnevna radionica ilustracije za učenike osnovnih škola, u kojoj je učestvovalo više od 20 dece, polaznika Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, čiji se radovi, takođe, mogu videti na Tribini mladih.

Otvarajući izložbu umetnik, ilustrator i profesor na Visokoj tehničkoj školi u Novom Sadu Doru Bosiok podsetio je prisutne da je ovo jedna od retkih izložbi ilustracije koja je upriličena u našoj zemlji, a da je posvećena pretežno mladim autorima. On je istakao da je Novi Sad praktično i jedini grad koji ima specijalističke studije ilustracije kao svojevrsnih multimedijalnih studija u okviru likovne umetnosti, napomenuvši da bi se upravo i sam Mika Antić da živi u današnjem vremenu mogao nazvati multimedijalnim umetnikom jer se njegovo stvaralaštvo ne iscrpljuje samo u pisanju i književnosti.

– Imao sam tu čast da sam i lično poznavao Antića, jer smo jedno vreme delili suživot u Dnevniku. Obično bi se sretali kraj lifta i onda odlazili zajedno na onaj čuveni deseti sprat Dnevnika gde je bio novinarski klub. Siguran sam da je Mika danas biološki živ da bi mi za njega rekli da je multimedijalni umetnik jer kroz njega je progovarala i poezija, književnost, dramaturgija, dečje pesništvo, ali i slikarstvo i ostale likovne umetnosti. On je islikavao svoje stihove, i živeo je svoje živote, voleo je reč, voleo je žene…i mogli bismo reći, voleo je život. Siguran sam da bi mu se dopali i ovde izloženi radovi – rekao je ovom prilikom Doru Bosiok. On je dodao da su radovi sa prošlogodišnje kolonije pre svega impresivni u svojoj različitosti, te da se na njima mogu prepoznati već posvedočeni strip crtači poput Baneta Kerca, ali i novi mladi ilustratori od koji je svako na svoj način dao doprinos ovoj izložbi.

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xP4XxiFCrxM[/youtube]

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja