Отворена изложба илустрација насталих у колонији “МА 2012”

14/03/2013

У оквиру манифестације „Антићеви дани“ у простору Трибине младих Културног центра Новог Сада отворена је изложба илустраторских радова који су настали на прошлогодишњој уметничкој колонији „МА 2012“. Колонија као и сваке године окупља пре свега сликаре и ликовне уметнике, а овога пута пред публиком су се нашли радови укупно 11 илустратора и стрип цртача. По речима уреднице клуба “Трибина младих” Ксеније Чобановић, прошлогодишња колонија је прва колонија у Србији у којој су се окупили илустратори. Том приликом била је одржана и дводневна радионица илустрације за ученике основних школа, у којој је учествовало више од 20 деце, полазника Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине, чији се радови, такође, могу видети на Трибини младих.

Отварајући изложбу уметник, илустратор и професор на Високој техничкој школи у Новом Саду Дору Босиок подсетио је присутне да је ово једна од ретких изложби илустрације која је уприличена у нашој земљи, а да је посвећена претежно младим ауторима. Он је истакао да је Нови Сад практично и једини град који има специјалистичке студије илустрације као својеврсних мултимедијалних студија у оквиру ликовне уметности, напоменувши да би се управо и сам Мика Антић да живи у данашњем времену могао назвати мултимедијалним уметником јер се његово стваралаштво не исцрпљује само у писању и књижевности.

– Имао сам ту част да сам и лично познавао Антића, јер смо једно време делили суживот у Дневнику. Обично би се сретали крај лифта и онда одлазили заједно на онај чувени десети спрат Дневника где је био новинарски клуб. Сигуран сам да је Мика данас биолошки жив да би ми за њега рекли да је мултимедијални уметник јер кроз њега је проговарала и поезија, књижевност, драматургија, дечје песништво, али и сликарство и остале ликовне уметности. Он је исликавао своје стихове, и живео је своје животе, волео је реч, волео је жене…и могли бисмо рећи, волео је живот. Сигуран сам да би му се допали и овде изложени радови – рекао је овом приликом Дору Босиок. Он је додао да су радови са прошлогодишње колоније пре свега импресивни у својој различитости, те да се на њима могу препознати већ посведочени стрип цртачи попут Банета Керца, али и нови млади илустратори од који је свако на свој начин дао допринос овој изложби.

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xP4XxiFCrxM[/youtube]

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања