Otvorena izložba „Hramovi, tvrđave i palate – 2000 godina indijske arhitekture“ u Kulturnom centru Novog Sada

18/09/2015

Povodom najvećeg nacionalnog praznika Indije, Dana nezavisnosti, koji se ove godine održava 69. put, na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada svečano je otvorena izložba pod nazivom „Hramovi, tvrđave i palate – 2000 godina indijske arhitekture“. Izložbu je otvorila njena ekselencija ambasadorka Indije u Srbiji Narinder Čauhan, a posetiocima su se obratili i v.d. direktora Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović i šef kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović.

Posetioci će u naredne dve nedelje imati priliku da vide dokumentovana slavna dostignuća Indije iz praistorijskih vremena, pa sve do kraja prvog milenijuma nove ere, kroz njene hramove, tvrđave, palate i gradove. Vršilac dužnosti direktora KCNS Bojan Panaotović zahvalio se ambasadorki na dolasku, dodavši da je to velika čast za jednu ovakvu instituciju. – Poruka koju Indija kao zemlja šalje gde god se prestavlja jeste da je nenasilje najviša dužnost i najviša filozofija. Takvu poruku treba prenosti, i zato će Indija uvek imati Srbiju kao partnera u diplomatiji ali i kao iskrenog prijatelja – rekao je Panaotović.

Izložba prikazuje i veličanstvenost indijskog nasleđa, od pradavnih vremena pa sve do danas. Indija – prostrana i drevna zemlja, ima dugu i neprekidnu kulturnu tradiciju koja obuhvata više od 2500 godina. Tu svoju veličinu u religiji, mnogoljudnosti i kulturi predstavila je i njena ekselencija ambasadorka Indije u Srbiji, Narinder Čauhan zahvalivši se na gostoprimstvu kao i na saradnji koja je podstakla u kratkom periodu dva događaja koji su predstavili kulturu njene zemlje. – Indiju ćete upoznati najbolje kroz njene građevine. Građani Srbije treba da budu ponosni na pomoć koju je uputila Indiji onda, kada je Indiji pomoć bila najpotrebnija. Instutut za ratarstvo i povrtarstvo je učinio da Indija danas ima svoje institute koji proizvode semena i tako privreda danas igra veliku ulogu u indijskoj ekonomiji. – rekla je Čauhan predloživši da se bista Mahatma Gandija nađe i u Novom Sadu.

U saradnji sa Ambasadom Indije i Indijskim savetom za Kulturnu saradnju, Novosađani će sve do 25. Septembra imati priliku da izbliza pogledaju indijsku arhitekturu i nauče nešto više o njoj. Šef kabineta gradonačelnika Aleksandar Petrović istakao je da će Grad uvek negovati prijateljstvo sa Indijom. – Počastvovani smo dolaskom ambasadorke Indije, zemlje sa kojom Novi Sad i Srbija godinama neguju prijateljske odnose. Naša zemlja nije šesta po veličini i druga po mnogoljudnosti na svetu ali je prijateljski nastrojena i neguje te odnose sa svim gradovima pobratimima ujedno stvarajući nove. Grad Novi Sad je uvek otvoren za nove predloge kada je predstavljanje kulture u pitanju pogotovo ako je to ovako bogata i raznovrsna kao što je indijska. – rekao je Petrović dodavši da je Novi Sad svojim gostoprimstvom i prijateljskim odnosima koje po svetu ima, ozbiljan kandidat za kandidaturu da postane Evropska prestonica kulture 2021. godine.
Izložba „Hramovi, tvrđave i palate – 2000 godina indijske arhitekture“ predstavlja svojevrsni vremplov koji će posetioce prevesti kroz tradiciju Indije dužu od 2500.godina i približiti njenoj kulturi koja spaja narode, veroispovesti i jezike generacija koje zajedno žive i stvaraju u ovoj zemlji ogromnog srca.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja