Otvorena izložba fotografija Mia Vesovića i Jovice Drobnjaka

05/02/2019

Izložba fotografija zagrebačkih umetnika Mia Vesovića i Jovice Drobnjaka otvorena je u utorak, 5. februara, u Klubu „Tribina mladih“ i trajaće do ponedeljka, 18. februara.

Reč je o postavci koja sadrži 40-ak raznovrsnih fotografija umetnika bez kojih je nezamisliv kulturni život Zagreba.

Pozdravljajući prisutne, direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović naglasio je zadovoljstvo povodom gostovanja dvojice vrhunskih fotografa iz Zagreba. Dodao je da su mnogi znameniti Zagrepčani poslednjih godina gosti KCNS, a među njima su i prof. Hrvoje Klasić, dr Tvrtko Jakovina, prof. dr Dejan Jović, teolog Goran Šarić…

Dakle, rekao je u nastavku direktor Panaotović, veze na relaciji Novi Sad – Zagreb funkcionišu odlično, a to potvrđuju i Vesović i Drobnjak, autori mnogih fotografija od kojih su neke istorijske. Ako je po ovom početku suditi, dodao je Panaotović, ova godina biće u znaku dobre saradnje Novog Sada i Zagreba.

– Ali, bez dobrih vibracija na relaciji Zagreb-Beograd nema mira na Balkanu. Nama su preko potrebni mir, saradnja, normalnost i neprekidna kulturna razmena. Jer, kako reče Džoni Štulić – „nije važno odakle sam, sve dok znadeš kuda putujem“. A pravi, istinski umetnici uvek putuju ka suncu, ka životu, oni nose baklju – poručio je Panaotović.

Feđa Gavrilović, upravnik galerije „Forum“ u Zagrebu, izrazio je zadovoljstvo povodom svoje prve posete Novom Sadu. Rekao je da izložba dvojice velikih hrvatskih fotografa Drobnjaka i Vesovića sadrži, na prvi pogled, potpuno različitu vrstu fotografija – Drobnjak radi apstraktne slike u kojima uzima delove stvarnosti koji ga fasciniraju, slika svetlo. On je osvetlio mnoge likove, protagoniste zagrebačkog i svog života, ali i života Njujorka.

Autor Mio Vesović podsetio je da Zagreb i Beograd imaju veoma dobre spone koje ih vezuju – u Beogradu je živeo najveći hrvatski umetnik Tin Ujević, ali i Matoš, a i Krleža je bio čest gost.

  – Drago mi je da sam u Novom Sadu i radujem se početku ove saradnje – rekao je Vesović.

Uz zahvalnost KCNS „jer nam je otvorio ovu lepu galeriju za naše fotografije“, Jovica Drobnjak je skrenuo pažnju na deo svoje izložbe koju je nazvao „ilegalna aluminacija“.

Reč je o razrušenom spomeniku na Petrovoj gori, autora  Vojina Bakića, razorenog sa svih strana, a te njegove ruševine sunce, u različitim delovima dana, obasjava na raznovrsne načine.

Jovica Drobnjak i Mio Vesović pripadnici su različitih generacija. Rođeni su s deset godina razlike, ali obojica su stasali u novinama: Vesović u Poletu i Studentskom listu, a Drobnjak u Areni.

Eros kojim su fotografisali svoje modele preneli su na svoje fotografije svakodnevice. Drobnjakove elegantne linije delova arhitekture u savršenoj su korespondenciji s Vesovićevim putenim telima uhvaćenima u trenutku nesputane karnalnosti.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja