Otvorena izložba fotografija dr Arčibalda Rajsa

20/09/2014

–  Arčibald Rajs je rekao „Čujte, Srbi“, ali nije imao ko da ga čuje. Sa ove vremenske distance, više od 80 godina kako je to poručio, zanimljivo je pogledati šta je on to govorio i kakva je ličnost bio. Arčibald Rajs nije bio Srbin po rođenju, ali je bio po izboru. On je došao iz Švajcerske, napustivši blistavu karijeru, da bi podelio najteže trenutke sa Srbima. Danas, u najtežem periodu za našu zemlju, veliki broj Srba želi da ode iz svoje zemlje, sanjajući da će imati život, kao Arčibald Rajs – istakao je dr Andrej Fajgelj otvarajući izložbu fotografija dr Arčibalda Rajsa u Likovnom salonu KCNS, dodavši da je Rajs, nažalost, u Srbiji loše prošao, stradavši na krajnje sraman i tragičan način za koji se ni ne zna. – Zaveštavši nam svoje veliko srce, Arčibald Rajs ostavio nam je svoju knjigu „Čujte, Srbi“ koja je tek nedavno objavljena. Najveće zaveštanje bila je njegova rečenica da Srbi nisu veliki radnici, koju mi kao narod nismo hteli da prihvatimo. Njegov veliki doprinos bio je i u nauci, istraživajući naš narod i njegova stradanja.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-p5ZsKKQYeI[/youtube]

Ova izložba je organizovana u okviru manifestacije „Arčibald Rajs u Srbiji 1914 -2014“, čiji je centralni deo premijera dokumentarno-igranog filma „Čujte, Srbi“ Gorana Vukčevića, reditelja i scenariste koji je, takođe, prisustvovao otvaranju izložbe fotografija, a čiji je značajan i veliki rad pozdravio i dr Fajgelj: „U našoj zemlji jeste teško, ali vreme je da pojedinci malo više truda i rada ulože kako bi nam u budućnosti bilo bolje. Zahvaljujem se jednom takvom čoveku, Goranu Vukčeviću koji je uz svega par saradnika uradio velik posao. Premijeru njegovog filma željno smo iščekivali, a autoru želim dobrodošlicu i iskazujem najdublju zahvalnost.“

Otvaranju su prisustvovali i gosti iz Švajcarske, zahvaljujući kojima je KCNS i dobio fotografije iz Arhiva u Lozani: dr Jirg Štisi Lauterburg, istoričar, Olivije Ribo, budući direktor Instituta policijskih nauka, kao i Erik Sapen, fotograf Instituta policijskih nauka iz Lozane.

 

Manifestacija „Arčibald Rajs u Srbiji 1914 -2014“ organizuje se uz podršku Grada Novog Sada i Ambasade Švajcarske konfederacije u Beogradu, a u organizaciji Atos medije i Kulturnog centra Novog Sada, od danas do 21. septembra.

Nakon večerašnje premijere filma u Srpskom narodnom pozorištu, Novosađani će imati priliku da ovaj film pogledaju u bioskopu Kulturnog centra Novog Sada uz besplatan ulaz. Zbog velikog interesovanja Novosađana, jer su ulaznice za subotu i nedelju već podeljene, Kulturni centar je organizovao dodatne projekcije, te će film „Čujte, Srbi” biti prikazan i u ponedeljak i u utorak, takođe od 19 i od 21 sat u Velikoj Sali KCNS. Ulaz je besplatan, ali se ulaznice prethodno moraju podići u biletarnici KCNS, svakog dana od 18 č do 21 č.

Obaveštavamo da su karte za film „Čujte, Srbi“ za ponedeljak i utorak  podeljene.

 

REČ REDITELJA

 – Pre svega želim da se zahvalim Kulutnom centru Novog Sada, što je podržao manifestaciju i što će sugrađani imati priliku da vide fotografije i film. Drago mi je da je interesovanje ozbiljno što pokazuje da se Srbi sećaju Arčibalda Rajsa i na neki nači mu ponovo hrle u susret. Ovaj film smo radili u vrlo teškim uslovima, ali nekako nas je ta dobra Rajsova duša spajala sa ljudima koji su nam pomogli u relaizaciji. Takvu pomoć smo dobili od prijatelja iz Švajcerske. U kratkom susretu sa njima saznali smo o Rajsovom životu i radu van Srbije, a mi smo njima otkrili njegov život u Srbiji. Rajsova duša je brinula o tome da se spoje dve reke i da iz stoga nastane ovaj film, koji je naš skromni doprinos našoj zemlji i Rajsu. Ove fotografije su premijerno prikazane i želim da se zahvalim našim gostima iz Švajcarske koji su nam u svemu pomogli – rekao je  Goran Vukčević, reditelj i scenarista filma „Čujte Srbi”.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=T0RvdCG_pNs[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja