Otvorena izložba arhivskih slika i povelja „Vojvoda Petar Bojović: život i pobede“

09/11/2018

Povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu i ulaska srpske vojske u Grad Novi Sad, izložba „Vojvoda Petar Bojović: život i pobede“ otvorena je u petak 9. novembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.
O izložbi su govorili: Bojan Panaotović, direktor Kulturnog centra Novog Sada, i Radivoje Bojović, autor, a čast da je otvori pripala je Daliboru Rožiću, članu Gradskog veća za kulturu.

Izložbi je prisustvovao i Ivan Stratimirović iz Beograda, potomak generala Đorđa Stratimirovića, komandanta srpske vojske u revoluciji 1848. godine i sremsko-karlovačkog mitropolita Stefana Stratimirovića.

U ime Kulturnog centra Novog Sada, direktor Bojan Panaotović kazao je da je ovo izložba posvećena vojvodi Petru Bojoviću, jednom od srpskih velikana Velikog rata koji su izvojevali blistavu pobedu.

– U Novom Sadu su oslobodioci i naše vojskovođe dočekani sa oduševljenjem svih znamenitih vojvođanskih Srba koji su maštali o ujedinjenju vojvođanskih oblasti sa Kraljevinom Srbijom – rekao je Panaotović, uz konstataciju da je Vojvodina danas deo Srbije, njen biser i tako će i ostati.
Autor ove jedinstvene postavke, Radivoje Bojović, zahvalio je Kulturnom centru na prilici da se ona prikaže i Novosađanima. Izložba je nastala pre deceniju, a povodom 150. godišnjice rođenja Petra Bojovića. U više navrata izložba je dopunjavana, a u ovoj svečanoj verziji pripremljena je za Grad Novi Sad.

– Zaostavština Petra Bojovića sačuvana je predanije nego u slučaju drugih naših vojskovođa, ali ipak ne u prevelikom obimu. Ova izložba odslikava njegov životni put, od rođenja 1858. godine u selu Miševići kod Nove Varoši, do smrti 1945. godine u Beogradu – naveo je autor postavke Bojović.
On je, zatim, dodao da, zahvaljujući brizi beogradske porodice Rakić, u godini obeležavanja veka od završetka Prvog svetskog rata, imamo zaostavštinu koja, između ostalog, sadrži i odlikovanja, službeno odelo, lično oružje, povelje i diplome.

Osvrnuvši se na impresivnu biografiju vojvode Bojovića, autor izložbe kazao je da je vojvoda sa Prvom armijom 19. novembra 1918. godine došao u Novi Sad i tu ostao godinu dana. Vojničku karijeru započeo je u srpsko-turskim ratovima 1876. godine, a nastavio u srpsko-bugarskom ratu, gde je prvi put odlikovan Zlatnom medaljom za hrabrost. U Prvom balkanskom ratu postao je načelnik štaba Prve armije.
Učestvovao je vojvoda Bojović i u Bregalničkoj bici, a 1914. bio je komandant armije, jedini koji je ranjen na prvoj liniji u Cerskoj bici. Godine 1915. preveo je srpsku vojsku preko Albanije i bio na Solunskom frontu. Iskusio je i nesrećnu sudbinu da jedan od njegovih sinova, student medicine Vojislav, položi život za slobodu Otadžbine.

Otvarajući izložbu, član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić istakao je da ovih dana Novi Sad mnoštvom prigodnih programa obeležava velike istorijske datume.
– Zahvaljujem i autoru i Kulturnom centru za ovu izuzetnu postavku vojvodi Petru Bojoviću, istaknutom vojnom strategu u evropskim okvirima. Danas obeležavamo vek od oslobođenja Novog Sada kada su vojnici majora Bugarskog doneli slobodu i mir našem gradu – rekao je Rožić, naglasivši da je istorija deo identiteta nacije i svakog pojedinca.

Ovu postavku Novosađani će moći da vide do subote, 17. novembra, a zatim će izložba gostovati u Srpskom društvu „Sveti Sava“ u Pragu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja