Otvorena dokumentarna izložba „Požarevački mir“

25/10/2019

Dokumentarna izložba „Požarevački mir“, koju je priredio Kulturni centar Novog Sada u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom i požarevačkim Narodnim muzejom, svečano je otvorenau petak 25. oktobar 2019. godine u klubu „Tribina mladih“ KCNS-a.Goste iz Austrije i okupljenu publiku u ime KCNS pozdravila je Sunčica Marković,pomoćnik direktora ove kulturne ustanove.

     Ova postavka,postavljena od utorka, 22. oktobra u klubu „Tribina mladih“,predstavlja šire viđenje istoimene velike međunarodne konferencije održane 1718. godine, koja je ishodovala mirovnim sporazumom sklopljenim između Habzburške monarhije i Osmanskog carstva.

Na četiri celine,16 panoa, osim osnovnih informacija u vezi sa održavanjem ovog velikog mirovnog događaja, predočene su i posledice izmirenja velikih sila vidljivih u svim segmentima društva, politici, ekonomiji i kulturi, a koji sežu do današnjih dana.

Direktor Austrijkog kulturnog foruma Adrijan Fajks podsetio je da su pre oko 300 godina potpisani mirovni i trgovački sporazumi između Otomanskog i Habzburškog carstva koji su označili kraj rata između dve imperije i stabilizovali region.

Ti sporazumi bili su za obe strane osnova novi političkih i ekonomskih odnosa.Mnoge tačke sporazuma i danas su zapanjujućerelevantne.Pored podsećanja na istorijske događaje, izložba koja je pred nama postavlja i pitanja o posledicama ovih sporazuma za Evropu u oblastima kao što su saobraćaj,ekonomija,politički odnosi, naučna i kulturna razmena– rekao je Fajks.

Fajks je dodao da je izložba bazirana na kustoskom projektu univerzitetskog profesora istorije Haralda Hepnera sa KarlFrancens univerziteta u Gracu pod nazivom The Impact of Passarowitz. 300 Years of Continuity in Europe”.Postavka je već prikazana u Muzeju u Gracu.

 ​Autor postavke Harald Hepner rekao je da se pre tri godine u Gracu započelo sa idejom na pripremi ove izložbe u saradnji sa požarevačkim Narodnim muzejem.

Postavka je imala nemačku verziju u kombinaciji sa dosta materijala iartifakata. Za nekoliko meseci i nekoliko dodatnih programa, što je bila veoma uspešna akcija. To je bilo prvi put da su katalozi ove izložbe veoma brzo rasprodati i da je morala da se izradi druga edicija – kazao je Hepner.

On je, zatim, dodao da je nemačka izložba u Gracu bila prilagođena i za srpsku, tursku i rumunsku publiku.Početkom aprila ove godine turska verzija postavke prikazana je u Istanbulu, polovinom aprila srpska verzija u Požarevcu, a rumunska verzija postavke je bila u junu u Bukureštu.  

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja