Отворен фестивал поезије и музике у Културном центру Новог Сада

08/06/2013

Први фестивал регионалне ауторске музике „Поезика“ отворен је  7. јуна у Културном центру Новог Сада уз обраћање директора КЦНС др Андреја Фајгеља и наступом победника конкурса за посебне учеснике Николе Бркића.

-Драго ми је да у Културном центру можемо да отворимо први у низу фестивал „Поезика“ јер на тај начин подржавамо једну сцену која се наметнула међу обожаваоцима музике која је уметничка, која има песничку дубину и представља где се гитара и глас сусрећу са заиста високом уметношћу.  То је оно што смо сви ми препознали дружећи се са овим драгим љутима  и слушајући и упознајући се са њиховим стваралаштвом – изјавио је Фајгељ.

Прве вечери фестивала публика је имала прилике и да чује Исидору Миливојевић из Котора, Катарину Јуванчич и Дејана Лапању из Љубљане, као и Милана Кораћа из популарних новосадских Шинобуса.

У суботу, на почетку друге вечери, представиће се Марко Продановић из Републике Српске, такође изабран на конкурсу за наступ на фестивалу. Удружени под називом Нови одметници и песници додира, наступиће Иван Шкрабе и Роберто Водановић–Чопор из Хрватске и (изменавремена) – Никола Нешковић из Новог Сада. Фестивал „Поезика“ биће завршен концертима Загрепчанке Нине Ромић, тренутно једне од најпопуларнијих млађих кантауторки у региону, и групе Оловни плес из Дугог Села, из Хрватске.

Акценат фестивала „Поезика“ је на кантауторима, појединцима, аутентичним музичким и песничким личностима као и бендовима који своје песме изводе на матерњем језику. У духу кованице Поезика, од речи поезија и музика, одабрани су извођачи који негују културу доброг стиха, они чија музика има обавезну поетску вредност и квалитетан лирски садржај. Улаз на фестивал је бесплатан.

Фото: Ана Јовичић

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mZa1emt9etc[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања