Otvoren četvrti po redu festival autorske muzike „Poezika“

04/06/2016

Tri dana autentičnog zvuka u Kulturnom centru Novog Sada

Nastupom kantautorke Kim Tamare Žebić u Kulturnom centru Novog Sada otvoren je četvrti po redu Festival regionalne autorske muzike “Poezika”. Dobrodošlicu ljubiteljima autentične muzike poželeo je umetnički direktor Festivala, dr Miloš Zubac, nakon kojeg je pred publiku izašla ovogodšnja pobednica konkursa za posebne aktere, Kim Tamara Žebić. Mlada autorka oduševila je novosadsku publiku zbog čega je nagrađena velikim aplauzom.

Dobru atmosferu nastavio je minimalistički elektro-pop tandem „TI“ iz Makedonije, čije članove čine Ilija Duni i Trajče Nikolovski, koji su svojim specifičnim muzičkim izrazom za kratko vreme osvojili publiku. Svoj muzički izraz, za koji oni kažu da je “atmosferičan, zavodljiv i satkan od pravih malih snohvatica” novosadska publika je rado prihvatila predavši se “maštarenju i sanjarenju” što je, kako autori kažu, i cilj njihove muzike.

DSC_0170
“TI”

U poslednjem nastupu prvog dana Festivala, srpske amerikane Ane Ćurčin, publika je uživala u mekim, tihim i melodičnim zvukovima koji komuniciraju sa više muzičkih pravaca, od Indi-roka, bluza pa čak i do folka. Mlada srpska kantautorka, prvi put se predstavila novosadskoj publici, a prema njenim rečima, ovaj Festival izuzetno znači njenoj afirmaciji – „Poezika“ zaista pruža tu priliku, i na najbolji način afirmiše regionalnu kantautorsku scenu.

DSC_0243
Ana Ćurčin

– Veliko mi je zadovoljstvo da smo imali priliku da se po prvi put predstavimo publici u Novom Sadu. Uz pomoć ovakvog festivala, publika se upoznaje sa kvalitetnom autorskom scenom. – rekla je Ana, koja je izvela numere sa svog prvog, nedavno objavljenog albuma.

Nakon uspešnog i veoma posećenog prvog dana „Poezike“, posetioce u naredna dva dana očekuje još mnogo kvalitetne autorske muzike. Drugog dana festivala program će početi dokumentarnim filmom „Maske“ Brankice Drašković u 18:30, dok će koncertni deo početi u 20:30. Prvo će nastupiti drugi pobednik konkursa za posebne aktere Nemanja Nešić, nakon čega će se publici predstaviti kantautori Lovely Quinces iz Hrvatske i Kralj Čačka iz Srbije. Program poslednjeg dana Festivala, 5. juna počeće koncertom mlade novosadske kantautorke Dijane Stena, dok će „Poeziku“ zatvoriti grupa „Divanhana“ iz Bosne i Hercegovine.

Više o festivalu, programu i satnici možete da saznate na zvaničnoj veb strani www.poezika.com
Festival se realizuje uz podršku Kulturnog centra Novog Sada, Grada Novog Sada i Kreativnog centra „Vigvam“, a medijski su ga podržali RTV, Radio 021 i Novosadska TV.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja