Otvaranje izložbe plakata pod nazivom „Drugačije budni“ autorka: Andrea Zafirović

07/09/2014

Svečano otvaranje izložbe plakata pod nazivom „Drugačije budni“ autorke Andree Zafirović biće u utorak, 9. septembra u 19 časova u klubu „Tribine mladih“ Kulturnog centara.

Andrea Zafirović (Priština 1989). Osnovne studije na Fakultetu umetnosti u Zvečanu, odsek grafički dizajn, završila juna 2012. Poslediplomske studije – master završila na Fakultetu umetnosti u Nišu, juna 2013. Master završni rad odbranila oktobra 2013. godine. Član je ULUKiM-a.

Želeći da dopre do sopstvene kreativnosti, autorka je napravila ovaj ciklus plakata, podrazumevajući uglavnom portret sa određenom ekspresijom. Ova serija predstavlja njen aktivan odnos prema današnjici, obraćajući se mladom čoveku. Kroz složeni postupak razotkrivanja ličnih doživljaja i emocija, ona preuzima ulogu komentatora.

Suprotstavljanjem dve realnosti (svakodnevice i one lične, koju sami stvaramo), autorka nas dovodi do uzbudljivog dešavanja, neposredno nas pozivajući da razmislimo o „budnosti“. Budnost je ništa drugo do racionalno razvijena svest o egzistiranju i integritetu jedne individue. Ovako formulisani sadržaji mogu dovesti do zaključka da autor ima pesimističan i depresivan stav, ali tu nas demantuje naziv serije – postavljajući nam pitanje: ko su ovi ljudi i zašto su „drugačije budni“?

Slovo i boja kao glavni nosioci kompozicije čine portrete, koji ukazuju na emociju koja se smenjuje pred očima publike, što predstavlja njen beg ka autentičnosti i introspekciji. Ilustracije, rešene uglavnom tipografski naglašavaju važnost misli i reči. Iako je portret nebrojeno puta istražen i realizovan, kako u angažovanoj, tako i u kreativnoj upotrebi, autorka je ponudila jednako korektno estetsko i idejno sadržajno delo.

Ono što je zajedničko svakoj interpretaciji jeste kontrast. Birajući uglavnom kontrasne boje stvara dinamičan koloristički ambijent čime se akcentuje sarkastičan pristup i stav. Ovako koncepirani idejni sadržaji, inspirisani su principima avangardnih pokreta – autor, koji se udaljava od društva, kritikujući ga i pokušavajući da ga demantuje svojim radom. Tema kojom se bavi predstavlja direktan komentar na današnje društvo i poimanje vrednosti, dakle život iz percepcije jednog buntovnika koji teži intelektualnom uzdignuću, stvarajući poseban svet gde misli i reči imaju drugačije, produbljeno značenje.

Nebojša Kragović,
master likovni umetnik – slikar

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja