„Oni nestaju“ – Izložba plakata autorke Miljane Radenković

28/09/2014

– Savremeno društvo sve manje koristi opširan opis pomoću štampane reči, iz potrebe, da na sažet način, samo kroz oblik i boju, prenese određenu poruku. Vodim se ovom činjenicom. Vizuelizacijom verbalnog skrećem pažnju na moderne sociološke fenomene, kako bi se oni jasnije videli, objasnili i prihvatili kao neizbežna pojava modernog društva – rekla je Miljana Radenković, autorka izložbe plakata pod nazivom „They disappear“, koja je otvorena na Tribini mladih novosadskog Kulturnog centra.
U stvaralačkom procesu, prateći svoje unutrašnje porive, energiju, opažanja i osećanja, ova mlada autorka premešta u jednostavnu vizuelnu formu, tražeći granice svoje slobode u vizuelnoj komunikaciji sa drugim ljudima. Plakatom kao medijem reaguje na vrlo odgovoran i socijalno angažovan način, istražujući polje grafičkog dizajna i usklađujući internacionalni jezik vizuelne komunikacije sa ličnim ukusom.

 

– Svaki od printova nosi poruku o određenom problemu sa kojim se suočava društvo u kome živimo. Akcenati na fenomenimaurbane sredine imaju za cilj da stimulišu, naglase, upozore. Suština mog umetničko-istraživačkog projekta jeste da jednostavne, ali istovremeno i dinamične grafičke forme, izraze trenutnu prepoznatljivost i emotivnu povezanost sa onim što prikazuju – dodala je autorka.
Kao vešta ilustratorka, na plakatima minimalističkih kompozicija, dobro koristi liniju, crno-beli kontrast i dramatiku crvene. Koristeći metodologiju koja je karakteristična za stvaralački proces grafičkog dizajna, gde više skupova raznih informacija obuhvata i objedinjuje u pojednostavljeni grafički znak, autorka stvara karakteristično i prepoznatljivo delo. U procesu nastajanja radova, ona nastoji da spajanjem i stapanjem likovnih elemenata stvori novu, jedinstvenu likovnu celinu. Novonastale forme postaju samostalne i nezavisne i prikazuju stepen pročišćenosti. Svaki od grafičkih znakova je konačna slika za sebe, ono što je princip svih sistema, zajednički unutrašnji interes koji povezuje sve ove radove.
Miljana Radenković diplomirala je 2012. na studijskom programu Grafički dizajn, a neredne godine godine odbranila je master rad na Fakultetu umetnosti u Nišu. Trenutno je na doktorskim studijama, Primenjenih umetnosti i dizajna na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Ostvarila je niz projekata i objavila brojna dela. Dobitnica je nekoliko nagrada u domenu primenjenih umetnosti i grafičkog dizajna.

Svi zainteresovani, izložbu plakata mogu da pogledaju do 12. oktobra.

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Bny85OG6kTg[/youtube]

Komentari

Julia Julia

It would be better to hear in this video artist and her experience while making her work. Lot of messages in her work were written in English language, so with that said, artist word in person would fill in a gap for those of us viewing the exhibit online, why in English, what is motivation and is this the new direction for Serbian art in order to become more visible or?? it would be nice to hear what Miljana Radenkovic had to say on her own work: the steps, the inspiration, the thought process....Congratulation to all for the exhibit it looks from my perspective interesting and would love to be in person....

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja